Lovci na blago, pozor: Istražite živopisne jesenske šume, poljoprivredne tržnice i voćne livade te donesite kući ukusne gljive, orašaste plodove, bobičasto voće i druge riznice za ukusne jesenske obroke.
Jesen je doba godine kada šume polako počinju mijenjati boje od tonova zelene do prekrasne palete žute, crvene i smeđe boje - a to je i sezona žetve. Šumske šetnje s obitelji izvrstan su način za istraživanje na otvorenom, kao i za popunjavanje vaše smočnice. Od rujna nadalje šume i voćne livade pružaju nam čitavu gozbu svježeg voća, orašastih plodova, gljiva i začinskog bilja - to jest, ako znate gdje ih pronaći. Pozovite svoju obitelj i prijatelje i pretvorite svoju nedjeljnu šetnju u avanturističku potragu za blagom. Što potražiti:
Gljive: Prethodno znanje je ključno.
Rujan i listopad čine glavnu sezonu berbe gljiva. No, koja su najbolja mjesta za njih i na što morate paziti? Svaka vrsta gljiva ima svoje vlastite preferencije i uvjete u kojima raste: na primjer, kostanjevke se mogu pronaći ispod borova ili smreka. Ako pak svoje planove za večeru želite ukrasiti svježim lisičarkama i vrganjima, imat ćete više sreće u potrazi u svijetlim šumama s mahovinom.
Još niste stručnjak za gljive? Nema problema. Čak i početnici mogu pronaći i sakupiti vlastite sastojke. Potražite radionice za prepoznavanje i berbu gljiva u vašem području. Ili pitajte iskusnije sakupljače možete li hodati s njima da vam pokažu koje gljive uzeti, a koje bolje ostaviti neometane. Vodič za gljive zajedno sa stručnim vodstvom neophodni su za svakog novog sakupljača gljiva kako biste bili sigurni da ćete izabrati samo one prave.
Za branje gljiva potrebna je priprema.
U šumi ste i želite gljive? Nažalost, nije tako jednostavno - za branje gljiva potrebna je priprema. Što je potrebno uzeti sa sobom:
- Noževe: Za pravilno rezanje stabljika koristan je set malih i oštrih noževa (pazite da se s njima postupa oprezno u blizini djece).
- Košara / pamučna vrećica: Ostavite plastičnu vrećicu kod kuće. U njima gljive ne dišu, zbog čega se brzo smoče i gnječe. Zapravo, mogu postati nejestive prije nego što uopće dođu do vaše kuhinje. I ne bi li to bilo gubljenje vremena? Usput: Orašasti plodovi, bobice i začinsko bilje osjećaju se ugodnije u prozračnim košarama ili pamučnim vrećicama.
- Pametni telefon: Uz pomoć aplikacija sa zemljovidima možete se pobrinuti da se ne izgubite ako pretražujete staze. Također možete označiti i zapamtiti mjesta s mnogo orašastih plodova ili gljiva koje ćete lako tamo ponovno pronaći u budućim pretraživanjima. Neke vrste gljiva znaju ponovno narasti na istim područjima nakon berbe.
Berba gljiva: Neki savjeti kako biste najbolje iskoristili potragu za blagom.
Kremasta juha od gljiva.
Dakle, ubrali ste svoje gljive i sada vam je potrebna inspiracija? Što kažete na ukusnu kremastu juhu od gljiva Sigurno će vas zagrijati nakon što ste vani lovili blago. Mala napomena: Izbor Bosch štapnih miksera jamči najbolje rezultate za vašu juhu od gljiva. Dodatnu podršku, na primjer pri rezanja gljiva, možete dobiti i od kuhinjskog aparata MUM 5 ili našeg kuhinjskog aparata Cookit s funkcijom kuhanja.
Kremasta juha od gljiva
Razina težine: Lako | Porcije: 4
Sastojci
• 100 g osušenih gljiva
• 600 ml vode (vruće)
• 2 ljutike
• 1 režanj češnjaka
• 200 g šampinjona
• 100 g vrganja
• 1½ žlice maslaca
• 400 ml povrtnog temeljca
• 3 žumanjka
• 200 ml tučenog vrhnja
• 20 g vlasca
• ½ žličica naribanog muškatnog oraščića (naribanog)
• 1 žlica soka od limuna
• 1 žličica šećera
• sol
• papar
Korak 1/7
U maloj zdjeli otpornoj na toplinu namočite suhe gljive u vruću vodu na cca. 15 min. Ljutiku i češnjak sitno nasjeckajte. Očistite šampinjone i vrganje te ih narežite na ploške.
Korak 2/7
Ocijedite namočene gljive, zadržite tekućinu za namakanje. U lonac dodajte dvije trećine maslaca te pirjajte ljutiku i češnjak dok ne postanu prozirni. Dodajte šampinjone i suhe gljive te nastavite peći cca. 4 - 6 min.
Korak 3/7
Začinite solju, paprom i naribanim muškatnim oraščićem.
Korak 4/7
Ulijte povrtni temeljac i većinu tekućine za namakanje. Pustite da zavrije, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka cca. 20 min. na laganoj vatri.
Korak 5/7
Maknite s vatre i izmiješajte juhu štapnim mikserom.
Korak 6/7
Umutite tučeno vrhnje i žumanjke te začinite limunovim sokom.
Korak 7/7
Vlasac na sitno nasjeckajte. U tavi pirjajte vrganje na preostalom maslacu dok se ne skuhaju. Dodajte vlasac i začinite solju i paprom. Prebacite juhu na tanjur za juhu i dodajte vrganje. Poslužite sa svježim kruhom.
Sve o orašastim plodovima.
Nezasićene masti čine orašaste plodove zdravim sastojkom u vašem planu prehrane. Orahe, lješnjake i slatke kestene možete pronaći od rujna. Posebno slatki kesteni imaju izvrstan okus kad se peku u pećnici. No, prikupite samo one s finom bijelom dlakom i provjerite ima li ljuska male rupice jer to može biti znak parazita. Rasprostranjeni divlji kesten izgleda vrlo slično, ali je nejestiv. No, i dalje ih možete koristiti za prekrasne jesenske ukrase ili za uradi-sam projekte sa svojom djecom. Upotrebom čačkalica i ljepljivih očiju iz trgovine za izradu rukotvorina, male smeđe plodove možete pretvoriti u male kestenjaste životinje. Za više obiteljske zabave, lov na orašaste plodove možete čak pretvoriti u natjecanje - tko može skupiti najviše orašastih plodova?
Brioche pletenice s kestenjem.
Kesteni pečeni u pećnici vrlo su slasni i PRAVI su okus jeseni, ali postoje mnogi drugi načini za pripremu ukusnih recepata od kestena. Kako vam zvuče slatke brioche pletenice s kestenjem? Sigurni smo da se ih nećete zasititi.
Brioche pletenice s kestenjem
Razina težine: Srednje | Porcije: 9
Sastojci
• 200 g kestenja
• 250 ml mlijeka (podijeljeno)
• 150 ml vode
• 42 g svježeg kvasca
• 100 g maslaca
• 800 g brašna
• 1½ žličica soli
• 3 jaja
• 3 žlice javorovog sirupa
• 1 naranča
• 100 g speculaas keksića
• 350 ml kondenziranog mlijeka
• 1 mahuna vanilije
• brašno za prašenje
Korak 1/7
Zagrijte mlijeko i vodu u malom loncu postavljenom na srednje nisku temperaturu. Dodajte kvasac i promiješajte da se sjedini. Otopite maslac u drugom loncu na srednje niskoj temperaturi. U veliku zdjelu dodajte brašno i sol te u sredini oblikujte udubljenje.
Korak 2/7
U zdjelu dodajte otopljeni maslac, mješavinu mlijeka i vode, jaja i javorov sirup te mijesite štapnim mikserom s kukicama za tijesto dok ne dobijete glatko, mekano tijesto. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 2 sata. na toplom mjestu.
Korak 3/7
U međuvremenu, izmrvite koricu naranče i miješajte speculaas keksiće u kuhinjskom aparatu dok ne postanu glatki. U lonac dodajte kestene, mlijeko, kondenzirano mlijeko i mahunu vanilije, prokuhajte i ostavite da se krčka cca. 5 minuta. Uklonite mahunu vanilije, dodajte izmrvljene speculaas keksiće i koricu naranče te promiješajte da se sve sjedini. Miješajte dok ne postane glatko i kremasto.
Korak 4/7
Zagrijte pećnicu na 200°C/400°F. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu. Ponovno kratko zamijesite, pa tijesto podijelite na jednake dijelove. Razvaljajte svaki komad tijesta do 20x10 cm/8x4-in. veličine.
Korak 5/7
Ravnomjerno rasporedite 1 žlicu kreme od kestenja na svaki komad tijesta.
Korak 6/7
Zarolajte tijesto i zarežite mu sredinu, a ostavite ga pričvršćenog na vrhu kako bi se tijesto lakše povezalo. Zatim svaki lanac tijesta uvijte jedan preko drugog. Uvijenu vrpcu tijesta oblikujte u krug tako da se krajevi spoje jedan na drugi. Nastavite tako za sve preostale komade tijesta.
Korak 7/7
Brioche pletenice s kestenjem stavite na pladanj za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite cca. 20 min., Ili dok izvana ne postanu hrskave i zlatno smeđe boje. Uživajte!
Vrijeme za voće.
Jesen obećava i onima koji vole slatko. Zrele i sočne jabuke, kruške, šljive i dunje - iz vašeg vrta ili s poljoprivredne tržnice - čine ukusne pite ili džemove. Ponekad poljoprivrednici otvaraju svoje voćne livade pa čak i sami možete ubrati voće. Kupine, šipak ili pasji trn čine šarene i aromatične dodatke za džemove. Kako je uzbudljivo za vašu djecu kuhati voćni namaz iz vlastite berbe. Izvrstan način da dožive cijeli postupak od berbe sastojaka do držanja staklenke džema u rukama.
Njoki od bundeve s maslacem od kadulje.
Ovo ne smijete propustiti kada je u pitanju jesenska berba: Žarke narančaste bundeve simbol su sezone - bilo da se radi o sablasnim licima bundeve osvijetljenim svijećom ili djeci koja se igraju u polju bundeva. Osim slavne izdubljene bundeve, postoje mnoge vrste bundeva i tikvica koje jamče šarene jelovnike. Postoji toliko vrsta koje možete pripremiti osim pite od bundeve i juhe od bundeve. Jeste li ikada probali njoke od bundeve s maslacem od kadulje? Zvuči ukusno, zar ne?
Njoki od bundeve s maslacem od kadulje
Razina težine: Srednje | Porcije: 4
Sastojci
• 1 kg Hokkaido bundeve
• 20 listova kadulje
• 70 g oraha
• 150 g dimljene slanine (narezane na kockice)
• 300 g krumpira
• 200 g krumpirovog škroba
• 8 žlica kukuruznog brašna
• 50 g parmezana (naribanog)
• 1 žumanjak
• 1 žlica sira ricotta
• 2 režnja češnjaka
• 1 žlica maslinovog ulja
• 50 g maslaca
• sol
• papar
• mljeveni kim
• mljeveni muškatni oraščić
• brašno za prašenje
Korak 1/7
Zagrijte pećnicu na 200°C/400°F. Hokkaido bundevu prepolovite i uklonite sjemenke. Narežite na kriške, zatim na kockice i prebacite na pladanj za pečenje. Pecite cca. 30 minuta ili dok bundeva ne omekša, izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi.
Korak 2/7
U međuvremenu ogulite krumpir i dodajte ga u lonac s vodom. Kuhajte ih dok ne omekšaju, a zatim ih ocijedite i premjestite u veliku zdjelu. Zgnječite krumpir dok ne postane gladak.
Korak 3/7
Dodajte bundevu narezanu na kockice u mjernu posudu za tekućinu i usitnite uronjivim blenderom dok ne postane glatka. Pireu od krumpira dodajte pasiranu bundevu, krumpirov škrob, kukuruzno brašno, parmezan, žumanjak, sir ricotta i naribani češnjak. Začinite solju, paprom, mljevenim kimom i mljevenim muškatnim oraščićem. Dobro miješajte dok ne postane pomalo ljepljivo tijesto.
Korak 4/7
Pobrašnite čistu radnu površinu, dodajte malo tijesta i zarolajte u cjepanicu. Ponovite s preostalim tijestom. Izrežite na komadiće veličine zalogaja i razvaljajte u male loptice. Da biste stvorili klasična udubljenja njoka, svaki njok razvaljajte po zupcima vilice, a zatim prebacite na pobrašnjen pladanj za pečenje.
Korak 5/7
U velikom loncu zakuhajte vodu pa u kipuću vodu dodajte njoke u serijama. Kad isplivaju, spremni su i mogu se nježno izvaditi pomoću žlice s prorezima.
Korak 6/7
U međuvremenu zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i pržite dimljenu slaninu narezanu na kockice dok ne postane hrskava. Izvadite iz posude i ostavite sa strane. Grubo nasjeckajte orahe.
Korak 7/7
U tavi zagrijte ulje i dodajte maslac. Dodajte njoke i pržite, povremeno ih okrenite bacanjem. Dodajte orahe, lišće kadulje i prženu slaninu. Pržite dok kadulja ne postane hrskava, a maslac porumeni. Začinite solju i paprom, maknite s vatre i poslužite odmah. Uživajte!
Ukrasi za jesensku večeru.
Dolaze vam goste i vi želite predstaviti prekrasan stol za jelo s jesenskom tematikom? Donesite kući šareno lišće i upotrijebite ga kao ukras u svom domu. Vaša djeca mogu vam pomoći pronaći najljepše i prešati listove između knjiga. Oni će biti prekrasan dodatak za vaš stol. Ili možete upotrijebiti tanku pređu za vezanje osušenog lišća na podupirače vašeg stropnog svjetla i stvoriti vlastiti prirodni jesenski vrtuljak.
Provoditi dan vani u prirodi s cijelom obitelji jako je zabavno - a najbolje je što se možete nagraditi ukusnim, svježim i prirodnim sastojcima.