Azijska juha s vegetarijanskim okruglicama u zdjeli na drvenoj dasci stoji na stolu.

Širom svijeta različite kulture i ljudi imaju svoja tipična jesenska jela. Ali zašto ove godine ne biste probali nešto novo? Predstavljamo vam: omiljena jesenska jela svijeta - malo drugačije. Pružamo vam najbolje i jednako ukusne vegetarijanske/veganske alternative za većinom mesne omiljene favorite iz cijelog svijeta. Zato pripremite daske za rezanje i kuhinjske noževe: vrijeme je za kuhanje.

Njemačka: Zemlja ljubitelja šnicli.

Iako je izvorni recept za najomiljenije njemačko jelo svih vremena iz Beča u Austriji, nećete pronaći tradicionalni njemački pivski vrt bez šnicle na jelovniku. Nijemci obožavaju svoje šnicle i tradicionalno ih zalijevaju raznim umacima poput umaka od papra, umakom od gljiva ili prženim lukom i uživaju u njemu sa prilozima poput čipsa, kriški krumpira ili salate od krumpira. Posebno su sada svježe gljive u kremastom umaku savršen preljev i stvaraju ukusno, tradicionalno jesensko jelo.

Hrskava vegetarijanska šnicla s različitim salatama na stolu.

Šnicla je tanka kriška teletine ili svinjetine. No ono što čini šniclu tako neodoljivom jest hrskavi premaz od jaja, brašna i krušnih mrvica. Tako hrskavo, tako ukusno! I upravo to je ono gdje njegova vegetarijanska alternativa može uspjeti.

Našoj veganskoj šnicli od sejtana nije potrebno ni meso, ni jaja za premazivanje, a pritom se ne žrtvuje okus ili teksturu. Zbog svoje žilave teksture, sejtan više nalikuje mesu od drugih alternativa, na primjer na osnovi soje, pa je stoga savršena zamjena za ukusan veganski šnicl. Sejtan je slanog, blagog okus, ali može poprimiti mnogo različitih aroma temeljenih na receptu i načinu kuhanja.

Jeste li već gladni?

Ovdje ćete pronaći ukusan recept za tradicionalnu šniclu s mesom i s umakom od svježih gljiva, kao i naš omiljeni recept za vegansku sejtan šniclu, također prelivenu umakom od gljiva. Dakle, što ćete odabrati?

Recept: Šnicla s umakom od gljiva.
Ukrasite šniclu kriškama limuna, malo nasjeckanog peršina i umakom od gljiva.
Jesensko jelo od šnicle s umakom od gljiva poslužite odmah nakon kuhanja.

Šnicla s umakom od gljiva

Razina težine: Lako | Porcije: 4

Sastojci
• 4 teleća kotleta
• 500 g šampinjona
• 1 luk
• 1 režanj češnjaka
• 2 žlice biljnog ulja
• 2 žlice neslanog maslaca
• 125 g brašna
• 50 ml pilećeg temeljca
• 250 ml tučenog vrhnja
• 1 jaje
• 100 g panko krušnih mrvica
• 80 g pročišćenog maslaca
• sol
• papar
• peršin (za posluživanje)
• limun (za posluživanje)

Korak 1/4
Ogulite i sitno narežite luk i češnjak, očistite i prepolovite šampinjone. Zagrijte biljno ulje u tavi na umjerenoj vatri i pržite gljive cca. 10 min. ili dok ne porumene. Dodajte maslac, luk i češnjak i pržite dok luk ne postane proziran.

Korak 2/4
Dodajte malo brašna i pirjajte cca. 1 min. Prelijte pilećim temeljcem i vrhnjem, te začinite solju i paprom po ukusu. Umak od gljiva ostavite da se krčka na laganoj vatri dok kuhate šnicle.

Korak 3/4
Kotlete začinite solju i paprom s obje strane. Umutite jaje u posudi za pitu. Brašno i krušne mrvice dodajte u odvojene duboke tanjure. Svaki kotlet prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućeno jaje i na kraju prekrijte krušnim mrvicama.

Korak 4/4
U tavu na srednje jakoj vatri dodajte pročišćeni maslac i svaki kotlet pržite s obje strane cca. 2 - 3 min., ili dok ne porumene. Šniclu poslužite s umakom od gljiva, nasjeckanim peršinom i kriškama limuna. Uživajte!

Recept: Sejtan šnicla.
Svi sastojci za recept za sejtan šniclu na stolu.
Krumpirima i krastavcu dodajte peršin kako biste usavršili salatu od krumpira.
Tanjur sa sejtan šniclom sa salatom od krumpira na stolu.

Sejtan šnicla

Razina težine: Srednje | Porcije: 2

Sastojci
• 70 g pšeničnog glutena
• 5 g prehrambenog kvasca
• 10 g brašna od slanutka
• ¼ češnjaka u prahu
• 1½ žličica ras el hanouta
• ¼ žličice soli
• 100 ml vode
• 2 žlice umaka od soje
• 1 žlica povrtne juhe u prahu
• 1 krastavac
• 500 g kuhanih krumpira
• 30 g peršina
• 1 žlica gorušice
• 20 ml bijelog vinskog octa
• 50 ml maslinovog ulja
• 100 g brašna
• 20 g škroba
• 100 ml sojinog mlijeka
• 100 g panko krušnih mrvica
• 1 limun
• sol
• papar
• biljno ulje (za prženje)

Korak 1/5
U velikoj zdjeli pomiješajte pšenični gluten, prehrambeni kvasac, brašno od slanutka, češnjak u prahu, polovicu ras el hanouta i sol. Zatim dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete grudasto tijesto. Prebacite na čistu radnu površinu i mijesite rukama dok tijesto ne postane glatko. Podijelite tijesto na jednake komade i rukama ih oblikujte u ravne "kotlete".

Korak 2/5
Zagrijte široki, plitki lonac vode, a zatim dodajte umak od soje, povrtnu juhu u prahu i začinite solju. Dodajte kotlete za šniclu i ostavite da se kuhaju cca. 30 min. u kipućoj vodi. Izvadite ih, osušite i ostavite da se ohlade na rešetki.

Korak 3/5
Dok se šnicle kuhaju, mandolinom vrlo tanko narežite krastavac u veliku zdjelu. Ohlađen kuhani krumpir narežite na kružiće i ostavite im koru. Dodajte krumpir u zdjelu s krastavcima. Peršin nasjeckajte i dodajte u zdjelu. U posebnoj zdjeli umutite gorušicu, ocat, ulje, sol i papar. Dodajte u salatu i promiješajte da se sjedini.

Korak 4/5
U zdjeli pomiješajte brašno, škrob, sojino mlijeko i preostali ras el hanout. Umutite da se sjedini, dodajte vodu po potrebi da se dobije gusto, ali još uvijek sipavo tijesto. Prebacite tijesto u posudu za pečenje. Dodajte panko u odvojenu posudu za pečenje i rukama zdrobite sve veće komade. Ohlađene šnicle posolite s obje strane, zatim uvaljajte tijesto s obje strane i prekrijte ga pankom s obje strane.

Korak 5/5
Zagrijte malo biljnog ulja u tavi, pa šnicle popržite s obje strane, dok ne postanu hrskave i zlatne. Poslužite uz salatu od krumpira i kriške limuna. Uživajte!

Musaka: Šareno i raznoliko jelo, baš poput samog Bliskog istoka.

Bliski istok u jednom jelu: dva tanjura musake na stolu.

Rujan je savršeno vrijeme za berbu ili kupnju svježih i zrelih patlidžana. A što je ono najbolje što patlidžan može postati? Mislimo da je odgovor prilično jasan: ukusan, izdašan i zagrijavajući složenac s umakom od rajčice, sirom i bešamelom. Iako se musaka smatra nacionalnim jelom Grčke, popularna je u mnogim zemljama Bliskog istoka. Svaka zemlja naravno daje svojoj tradicionalnoj musaki svoj poseban dodir s raznim sastojcima.

Većina tradicionalnih recepata za musaku upotrebljava janjetinu ili mljevenu govedinu. Međutim, meso možete jednostavno izostaviti i pripremiti jednako ukusnu i potpuno vegetarijansku musaku od crvene leće i patlidžana.

U nastavku ćete pronaći ukusne recepte za oboje.

Klasična musaka od patlidžana i ukusna vegetarijanska musaka od crvene leće i patlidžana. Izbor je na vama!

Recept: Klasična musaka od patlidžana.
Luk narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte kuhinjskim aparatom ili ručno.
Klasičnu musaku od patlidžana poslužite vruću.

Klasična musaka od patlidžana

Razina težine: Lako | Porcije: 4Razina težine: Lako | Porcije: 8

Sastojci
• 3 patlidžana
• 1 luk
• 3 režnja češnjaka
• 500 g krumpira
• 500 g mljevene janjetine
• 5 žlica koncentrirane rajčice
• 800 g cijelih oguljenih rajčica u konzervi
• 1 žličica sjemenki kima
• 1 grančica ružmarina
• ½ žličice mljevenog cimeta
• 3 žlice neslanog maslaca
• 5 žlica brašna
• 750 ml mlijeka
• 1 jaje
• 100 g parmezana
• muškatni oraščić
• sol
• papar
• ulje (za prženje)

Korak 1/5
Patlidžan narežite na kriške od cca. 1 cm/0,5 inča, luk sitno nasjeckajte i češnjak usitnite. Kriške patlidžana posolite s obje strane, rasporedite na papirnate ubruse i ostavite sa strane cca. 20 min. U međuvremenu operite i očistite krumpir i kuhajte s korom cca. 15 min. na srednjoj vatri, pa ostavite sa strane.

Korak 2/5
U loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, dodajte mljevenu janjetinu i pirjajte cca. 3 min. dok ne porumeni, zatim dodajte nasjeckani luk i češnjak. Dodajte koncentriranu rajčicu i rajčice iz konzerve. Promiješajte da se sjedini i začinite solju, kimom, ružmarinom i cimetom. Smanjite vatru na nisko i ostavite da se krčka cca. 50 min.

Korak 3/5
Zagrijte pećnicu na 200°C/400°F. U međuvremenu patlidžan osušite papirnatim ubrusima. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri i pržite kriške patlidžana dok ne porumene s obje strane. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnicima da se kratko ocijede.

Korak 4/5
Za pripremu bešamela, otopite maslac u loncu na umjerenoj vatri. Prosijte brašno i neprestano miješajte dok ne postane pasta. Kad se počnu pojavljivati mjehurići, smanjite vatru na lagano i postupno dodajte mlijeko uz mućenje. Snažno mutite dok umak ne postane gladak, a zatim ostavite da se krčka cca. 3-4 min., dok se ne zgusne. Uklonite s vatre i umutite jaje. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom po ukusu.

Korak 5/5
Namastite veliku posudu za pečenje. Krumpir narežite na debele kriške, ravnomjerno rasporedite po dnu posude za pečenje i lagano posolite. Dodajte sloj patlidžana, zatim umak od mesa, pospite sirom i prelijte bešamel umakom. Musaku pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C/400°F cca. 45 minuta ili dok vrh nije kuhan i pjegavo smeđ. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije rezanja. Uživajte!

Recept: Musaka od crvene leće i patlidžana.
Vaši sastojci i upute za kuhanje musake od crvene leće i patlidžana.
Patlidžan narežite na debele trake za musaku od crvene leće i patlidžana.
Uživajte u vegetarijanskom receptu za musaku od crvene leće i patlidžana.

Musaka od crvene leće i patlidžana

Razina težine: Lako | Porcije: 4

Sastojci
• 2 patlidžana
• 1 crveni luk
• 2 režnja češnjaka
• 10 g origana
• 700 g krumpira (kuhanog)
• 1 žlica koncentrirane rajčice
• 200 g crvene leće
• 400 g konzervirane mljevene rajčice
• 40 g maslaca na biljnoj bazi
• 50 g brašna
• 600 ml mlijeka od badema
• 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
• 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
• maslinovo ulje
• sol
• papar

Korak 1/5
Patlidžan narežite na debele kolutove. Prebacite ih u veliku zdjelu, posolite i ostavite da odstoje 30 minuta. Luk i češnjak nasjeckajte na kockice. Origano sitno nasjeckajte. Kuhani krumpir narežite na ploške.

Korak 2/5
U tavu dodajte malo maslinovog ulja, nakon što se zagrije, dodajte luk i češnjak te pirjajte cca. 1 min. Dodajte koncentriranu rajčicu i pirjajte nekoliko sekundi. Dodajte leću, origano i rajčice te začinite solju i paprom. Pustite da se krčka cca. 20 min.

Korak 3/5
Ocijedite i osušite patlidžane papirnatim ručnicima. Zagrijte maslinovo ulje u teflonskoj tavi i dodajte patlidžan. Pržite s obje strane dok ne porumene i omekšaju.

Korak 4/5
Za bešamel otopite margarin u maloj posudi, dodajte brašno i miješajte cca. 1-2 min. Dodajte malo bademovog mlijeka, miješajte dok smjesa ne postane kremasta, a zatim postupno umiješajte preostalo mlijeko. Pustite da zavrije, dok se umak ne zgusne, a zatim začinite solju i muškatnim oraščićem.

Korak 5/5
Zagrijte pećnicu na 200°C/392°F. Namastite veliku posudu za pečenje maslinovim uljem. Prvo stavite krumpir. Zatim premažite polovicu umaka od leće po vrhu. Zatim položite sloj prženih patlidžana i ponovite postupak. Na kraju dodajte bešamel. Pecite cca. 30-40 min. Ostavite da se ohladi 10 min. prije posluživanja. Uživajte!

Istočna Europa: Székely Gulyás (segedinski gulaš).

Takvog je okusa istočna Europa u jeden: po segedinskom gulašu.

Obilno i toplo varivo izvrsna je opcija za zagrijavanje nakon mokre i vjetrovite jesenske šetnje. Vrlo ukusna i jednostavna opcija je jedno od vjerojatno najpopularnijih mađarskih jela: segedinski gulaš, izvorno nazvan Székely Gulyás.

Mišljenja su podjeljenapo pitanju podrijetla ovog tipičnog jela. Ono što znamo je da je izvorni segedinski gulaš bio obrok napravljen od ostataka hrane. Dakle, tradicionalni segedinski gulaš se drži vrlo osnovnog i jednostavnog recepta koji ne zahtijeva otmjene sastojke. Međutim, dva su ključna sastojka koji zajedno stvaraju poseban okus jela: paprika u prahu i kiseli kupus. Za najoriginalniji okus možete upotrijebiti izvornu mađarsku papriku. Ako nije na raspolaganju, obična dimljena i slatka paprika u prahu također će dati gulašu tipičnu crvenu boju i okus paprike. Kiseli kupus, međutim, daje gulašu poseban okus i dodaje njegovu blago kiselu aromu.

Dobivate li već zazubice?

Pogledajte recept za tradicionalni segedinski gulaš. Njegova vegetarijanska alternativa u potpunosti funkcionira bez svinjske plećke - umjesto toga koristimo kockice korijena celera, krumpir i hokaido kako bismo varivu dali zrnatu teksturu. Za što ste raspoloženi? Komentirajte i javite nam.

Recept: Segedinski gulaš.
U sljedećem koraku segedinskog gulaša na tavi pirjate luk i češnjak dok ne postanu prozirni.
Ukrasite žlicom kiselog vrhnja i poslužite segedinski gulaš.

Segedinski gulaš

Razina težine: Srednje | Porcije: 6

Sastojci
• 750 g svinjske plećke
• 4 žlice biljnog ulja
• 1 žlica slatke paprike u prahu
• ½ žlice dimljene paprike u prahu
• 300 g luka
• 1 režanj češnjaka
• 1 žličica koncentrirane rajčice
• 100 ml bijelog vina
• 600 ml povrtne juhe
• ½ žličice sjemenki kima
• 1 list lovora
• 400 g kiselog kupusa
• kiselo vrhnje (za posluživanje)
• sol
• papar

Korak 1/5
Svinjsku plećku narežite na komade. Prelijte biljnim uljem, slatkom paprikom u prahu i dimljenom paprikom u prahu. Ostavite da se marinira najmanje 2 sata u hladnjaku.

Korak 2/5
Luk i češnjak ogulite i nasjeckajte.

Korak 3/5
Pržite svinjetinu u serijama u loncu s teškim dnom na jakoj vatri. Izvadite je iz lonca pa dodajte luk i češnjak i pržite dok ne postanu prozirni. Dodajte koncentriranu rajčicu i kratko pržite, a zatim dodajte preostalu marinadu od mesa.

Korak 4/5
Vratite svinjetinu u lonac s lukom i začinite solju i paprom. Prelijte bijelim vinom i povrtnim temeljcem. Dodajte sjemenke kima i list lovora, poklopite i ostavite da se krčka cca. 1 sat.

Korak 5/5
Dodajte kiseli kupus pa pustite da se kuha još cca. 30 min. Začinite solju i paprom. Gulaš poslužite sa žlicom kiselog vrhnja. Uživajte!

Recept: Obilno vegetarijansko varivo.
Upute za recept za obilno vegetarijansko varivo, alternativu segedinskom gulašu.
Listove začinskog bilja za jesensko jelo grubo nasjeckajte.
Obilno vegetarijansko varivo poslužite sa žlicom kiselog vrhnja.

Obilno vegetarijansko varivo

Razina težine: Lako | Porcije: 4

Sastojci
• 600 g krumpira (voštanog)
• ½ korijena celera
• 2 luka
• 1 grančica ružmarina
• 2 grančice timijana
• 500 g Hokkaido bundeve
• 50 g maslaca
• 1 žlica koncentrirane rajčice
• 200 g luka za kiseljenje
• 150 ml crnog vina
• 500 ml povrtnog temeljca
• 20 g peršina
• 1 žlica kukuruznog škroba
• 2 žlice vode
• kiselo vrhnje za posluživanje

Korak 1/7
Krumpir i korijen celera ogulite i narežite na kockice veličine oraha. Luk narežite na ploške. Uberite lišće začinskog bilja i grubo ga nasjeckajte. Meso hokaido bundeve narežite na kocke jednake veličine.

Korak 2/7
U velikom loncu pirjajte luk na maslacu dok ne postane proziran. Zatim dodajte krumpir narezan na kockice, bundevu i korijen celera te nastavite pirjati cca. 5 minuta. Umiješajte koncentriranu rajčicu i nastavite kuhati dok lagano ne porumeni.

Korak 3/7
Umiješajte luk za kiseljenje.

Korak 4/7
Prelijte crnim vinom. Zatim dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije.

Korak 5/7
Dodajte sjeckano začinsko bilje. Smanjite na laganu vatru i ostavite da se kuha oko 15 - 20 min. dok povrće ne omekša i umak se malo zgusne. Redovito miješajte.

Korak 6/7
U međuvremenu grubo nasjeckajte peršin.

Korak 7/7
U maloj zdjeli otopite kukuruzni škrob u malo vode. Dodajte smjesu varivu dok se ne zgusne do željene gustoće. Umiješajte nasjeckani peršin i poslužite sa žlicom kiselog vrhnja.

Kineske punjene okruglice.

Kineske okruglice iz svjetske jesenske kuhinje.

Erntedank, Dan zahvalnosti ili jesenji festival: jesen je vrijeme u kojem se obitelji diljem svijeta okupljaju radi proslave. Okruglice su savršeni predjelo ili međuobrok za obiteljska slavlja ili vaše sljedeće druženje s prijateljima.

Kineska riječ za male, slane okruglice je jiaozi. Te male vrećice od tijesta nisu samo ukusne - imaju i zanimljivu povijest i bitan su dio kineske kulture i tradicije. Legenda kaže da je tijekom ere istočne Han dinastije jedan liječnik tradicionalne kineske medicine prvi pripremio jiaozi. Zato što mnogi ljudi u to doba nisu imali dovoljno tople odjeće, smislio je pametno rješenje koje će im pomoći da se zagriju iznutra. Dinstao je janjetinu, crnu papriku i nekoliko zagrijavajućih ljekovitih biljaka te ih zamotao u male vrećice od tijesta. Liječnik je dijelio kuhane, punjene okruglice sve do kineske Nove godine.

Danas su okruglice postale bitan dio kineskih praznika, tradicije i rituala. Na primjer, za kinesku Novu godinu obitelji se okupljaju kako bi zajedno pripremile okruglice - to je prilika za razgovor, druženje i povezivanje. Tradicija je da se u jednu od okruglica sakrije zlatnik. Tko god pronađe zlatnik u svojoj novogodišnjoj okruglici, može očekivati veliko bogatstvo tijekom sljedeće godine.

Vaša kreativnost nema granica kada su u pitanju okruglice.

Postoje beskrajne varijacije recepata i načina pripreme okruglica. Dakle, neka počne vesela priprema okruglica. Možete odlučiti želite li isprobati naš recept za slane okruglice s tri nadjeva ili možda naše vegetarijanske začinjene okruglice od tofua s juhom od gljiva ... Ili zašto ne oboje?

Recept: Slane okruglice sa tri nadjeva.
Pomiješajte sve sastojke za tijesto u samostojećoj miješalici ili ručnim mikserom.
Poslužite slane okruglice s tri nadjeva i uživajte u ovom jesenskom receptu.

Slane okruglice sa tri nadjeva

Razina težine: Teško | Porcije: 4

Sastojci
• 500 g višenamjenskog brašna
• 510 ml vode
• 60 ml biljnog ulja
• 2 jaja
• 150 g škampi (velikih)
• 10 g đumbira
• 200 g kineskog vlasca
• 300 g mljevene svinjetine
• 2 žlice umaka od soje (laganog)
• 2 žličice šećera
• ⅓ žličice glutamata (izborno)
1 žlica soli
• 40 g češnjaka
• 70 ml octa (crnog)
• brašno za radnu površinu
• sol

Korak 1/15
U samostojećoj miješalici ili ručnim mikserom pomiješajte brašno, prstohvat soli i dijelove vode te mijesite cca. 5-7 min. dok se ne stvori glatko tijesto.

Korak 2/15
Na lagano pobrašnjenoj površini nastavite ručno mijesiti tijesto dok ne postane glatko. Stavite u zdjelu i pokrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite sa strane i pustite cca. 30 - 40 min.

Korak 3/15
U manjoj zdjeli umutite jaja dok se dobro ne sjedine.

Korak 4/15
U malom loncu zagrijte dijelove biljnog ulja na srednje jakoj vatri dok ne postane vruće. Dodajte jaja u tavu i miješajte cca. 3 - 5 min. dok jaja ne postanu pahuljasta i podijeljena na male komadiće. Prebacite na tanjur i ostavite sa strane da se ohlade.

Korak 5/15
Škampe ogulite i grubo nasjeckajte. Đumbir usitnite i kineski vlasac sitno nasjeckajte.

Korak 6/15
U velikoj zdjeli pomiješajte kajganu, đumbir, mljeveno meso, sojin umak, šećer, glutamat i sol. Dodajte preostalu vodu i dobro promiješajte da se sjedini.

Korak 7/15
U zdjelu dodajte škampe i vlasac. Dodajte preostalo biljno ulje i promiješajte da se sjedini.

Korak 8/15
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini umijesite tijesto. Oštrim nožem razdvojite na 4 dijela jednake veličine. Prepolovite četvrtine i svaki dio razvaljajte u malu cjepanicu. Svaku cjepanicu narežite na 8 komadića veličine oraha.

Korak 9/15
Dijelove tijesta razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini kako bi svaku stranu prekrili brašnom. Zatim, uz mali pritisak, izravnajte komade tijesta dlanom.

Korak 10/15
Malim valjkom za tijesto razvaljajte svaki komadić u krug veličine malog dlana. Kako biste izbjegli kidanje, pazite da središte okruglice bude nešto deblje.

Korak 11/15
Dodajte cca. 1 žličicu nadjeva u sredinu svakog kruga.

Korak 12/15
Presavijte jednu stranu kako biste oblikovali polukrug i pritisnite sredinu. Zatim dobro zatvorite preostale rubove i ispustite dodatni zrak. Uvjerite se da su sve strane čvrsto zatvorene. Okruglice stavite na tanjur obložen papirnatim ubrusom.

Korak 13/15
Veliki lonac do pola napunite vodom i pustite da zavrije. Zatim nježno, ali brzo unutra stavite cca. 1/3 okruglica. Kuhačom pažljivo promiješajte okruglice kako se ne bi zalijepile. Kad voda ponovno proključa, dodajte jednu šalicu hladne vode kako biste snizili temperaturu. Pustite da ponovno zavrije, a zatim dodajte još hladne vode. Ponovite još dva puta. Povremeno promiješajte.

Korak 14/15
Nakon što dodate četvrtu šalicu hladne vode, odmah isključite vatru i žlicom za obiranje izvadite okruglice iz posude. Stavite ih na tanjur i ostavite da se ocijede. Skuhajte preostale okruglice.

Korak 15/15
Za umak, stavite ocat u malu zdjelu. Dodajte šećer i promiješajte da se sjedini. Češnjak istisnite u zdjelu i dobro promiješajte. Umočite vruće okruglice u umak i uživajte!

Recept: Začinjene okruglice od tofua s juhom od gljiva.
Sastojci za vegetarijanski jesenski recept za začinjene tofu okruglice s juhom od gljiva.
Svježe začinsko bilje usitnite ručno ili kuhinjskim aparatom.
Začinjene tofu okruglice poslužite s juhom od gljiva u velikoj zdjeli i u njima uživajte dok su vruće.

Začinjene okruglice od tofua s juhom od gljiva

Razina težine: Srednje | Porcije: 4

Sastojci
• 100 g začinjenog tofua
• 8 omota za okruglice
• 180 g shimeji gljiva
• 180 g gljiva bijele bukve
• 100 g suhih shiitake gljiva
• 250 g crnih trubača
• 10 kineskih vodenih kestena
• 3 režnja češnjaka
• 60 g đumbira (odvojenog)
• 1 mrkva
• 50 g korijena celera
• 3 luka
• 70 ml ribljeg umaka (odvojenog)
• 160 ml tamnog rižinog octa
• 1½ l vode
• 1 žličica soli
• 15 g mladog luka (podijeljenog)
• 1 žlica sjemenki sezama
• 1 žlica škroba
• pahuljice palamide za ukras

Korak 1/3
Izrežite shimeji i gljive bijele bukve na istu dužinu i odvojite im tri četvrtine glavica. Kineske vodene kestene prepolovite i ostavite sa strane za ukrašavanje. Češnjak, polovicu đumbira, mrkvu, korijen celera i luk narežite na kockice, pa sve stavite u veliki lonac sa svim gljivama (osim rezerviranih glavica). Stavite na srednje jaku vatru i u lonac dodajte riblji umak i tamni rižin ocat. Zatim dodajte vodu i sol te pustite da kuha. Pustite da se krčka na laganoj vatri cca. 45 min.

Korak 2/3
Mladi luk sitno nasjeckajte i dodajte većinu u kuhinjski aparat sa začinjenim tofuom, sezamom, preostalim đumbirom, škrobom, preostalim ribljim umakom i solju. Miješajte dok se ne sjedini. Izvadite omote za okruglice i prođite cijelim rubom prstom i malo vode. Dodajte malo mješavine tofua u sredinu omota za okruglice i preklopite ga. Okruglice prebacite u košaru za kuhanje na pari obloženu papirom za pečenje i kuhajte na pari cca. 10 min.

Korak 3/3
Juhu od gljiva prelijte kroz sito u čisti lonac te bacite kuhano povrće i kuhane gljive. Prokuhajte juhu uz rezervirane, nekuhane glavice gljiva. Uklonite okruglice iz košare za kuhanje na pari i poslužite u zdjeli s gljivama i juhom. Dodajte nekoliko vodenih kestena, preostali nasjeckani mladi luk i pahuljice palamide. Uživajte!

Kraljevski užitak: Biftek Wellington.

Biftek Wellington u klasičnom i vegetarijanskom stilu za kraljevske jesenske večere.

Kako je svojedobno podijelio kraljičin osobni kuhar Darren McGrady, ova posebna kombinacija gljiva i govedine umotana u lisnato tijesto jedno je od omiljenih jela u Buckinghamskoj palači. Dok u proljeće i ljeto radije uživamo u svježim i laganim jelima, jesen i zima su idealna godišnja doba za ovaj obilan obrok.

Jelo je dobilo ime u čast feldmaršala Arthura Wellesleyja, prvog vojvode od Wellingtona, koji je bio zapovjednik u bitci kod Waterlooa protiv Napoleona Bonapartea. No, iako je podrijetlo njegova imena prilično ustaljeno, njegova povijest i podrijetlo ostaju nejasni. Iskreno rečeno: čim ugledate krišku ovog jela na tanjuru i začujete tihi škripavi šum pri rezanju lisnatog tijesta, zaboravit ćete sve o njegovu imenu i povijesti i jednostavno ćete... uživati!

Za vas imamo i ukusnu vegetarijansku alternativu bifteku Wellington.

Ova hrana za dušu sastoji se od aromatičnih gljiva, poriluka i špinata umjesto govedine i lako se može natjecati sa svojim kolegama na osnovi mesa.

Recept: Biftek Wellington.
Smjesu od gljiva za biftek Wellington izmiješajte u kuhinjskom aparatu dok ne postane glatka.
Poslužite svoje jesensko jelo biftek Wellington sa svježom salatom ili povrćem.

Biftek Wellington

Razina težine: Teško | Porcije: 5

Sastojci
• 1 kg goveđe pisanice
• 1 žlica papra (svježe mljevenog)
• 2 žlice maslinovog ulja (podjeljenog)
• 1 ljutika
• 10 g peršina
• 10 g timijana
• 10 g mažurana
• 250 g šumskih gljiva (e.g. smeđih gljiva, vrganja, lisičarki)
• 50 g maslaca
• 100 ml bijelog vina
• ½ žličice soli
• 120 g slanine (narezane)
• 400 g lisnatog tijesta
• 1 žumanjak
• brašno za radnu površinu

Korak 1/8
Goveđu pisanicu utrljajte svježe mljevenim paprom. Zagrijte malo maslinovog ulja u velikoj tavi dok se ne zagrije, ali se ne dimi. Pecite goveđe meso sa svih strana za cca. 10 - 12 min. Ostavite sa strane da se ohladi.

Korak 2/8
Ljutiku sitno nasjeckajte. Uberite lišće začinskog bilja i grubo ga nasjeckajte. Gljive narežite na kocke.

Korak 3/8
U velikoj tavi zagrijte maslac i preostalo maslinovo ulje. Dodajte ljutiku i gljive i pirjajte dok ne postanu prozirni.

Korak 4/8
Prelijte bijelim vinom. Dodajte sol i sjeckano začinsko bilje. Nastavite pirjati cca. 10 min. dok alkohol ne ispari. Uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Korak 5/8
Smjesu gljiva prebacite u kuhinjski aparat. Miješajte dok ne postane glatka.

Korak 6/8
Položite veliki list plastične folije na dasku za rezanje. Polovicu kriški slanine poravnajte po sredini. Po slanini premažite pastu od gljiva. Zatim na vrh stavite goveđu pisanicu. Preostalu pastu od gljiva rasporedite po govedini i prekrijte ploškama slanine. Čvrsto zamotajte govedinu s pastom od gljiva i slaninom tako da omotate plastičnu foliju. Hladite u hladnjaku cca. 30 min.

Korak 7/8
Zagrijte pećnicu na 180°C/350°F. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte lisnato tijesto u pravokutnik. Uklonite govedinu iz plastične folije i po dužini stavite u sredinu. Omotajte tijesto oko govedine tako da se duge stranice preklapaju. Preklopite kratke stranice i dobro zatvorite.

Korak 8/8
Prebacite na obložen pladanj za pečenje šavom prema dolje. Premažite žumanjkom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C/350°F cca. 10 - 15 min. Zatim smanjite temperaturu na 120°C/250°F i nastavite peći još cca. 10 min. do zlatne boje. Izvadite iz pećnice i ostavite cca. 10 min. Uživajte uz svježu salatu ili povrće.

Recept: Vegetarijanski Wellington.
Svi sastojci i upute za vegetarijanski Wellington.
Ohlađenu smjesu gljiva pomiješajte sa špinatom, a zatim sastojke odložite u samostojećoj miješalici.
Poslužite krišku vegetarijanskog Wellingtona i uživajte u svom jesenjskom jelu.

Vegetarijanski Wellington

Razina težine: Teško | Porcije: 4

Sastojci
• 50 g suhih shiitake gljiva
• 150 g poriluka
• 4 portobello gljive
• 2 režnja češnjaka
• 3 žlice maslaca
• 1½ žlice balzamiškog octa
• 1 žlica soka od limuna
• 300 g špinata (zamrznutog)
• 65 g crème fraîche
• 5 grančice timijana
• 2 lista lisnatog tijesta
• 1 jaje
• voda (vruća)
• sol
• papar

Korak 1/4
Suhe shiitake gljive premjestite u posudu otpornu na toplinu i ulijte toliko vruće vode da ih prekrije. Ostavite da odstoje cca. 20 min. Poriluk tanko narežite. Nasjeckajte portobello gljive. Ocijedite i sitno nasjeckajte shiitake gljive. Češnjak ogulite i usitnite.

Korak 2/4
Dodajte približno trećinu maslaca u tavu i pržite portobello gljive na srednje jakoj vatri. Kad počnu rumeniti, dodajte shiitake gljive, poriluk i češnjak. Pržiti dok poriluk ne postane proziran, cca. 8 min. Dodajte balzamični ocat, ostavite da se reducira i začinite solju i paprom. Maknite s vatre, dodajte sok od limuna i ostavite sa strane da se ohladi.

Korak 3/4
Ohlađenu mješavinu gljiva pomiješajte u zdjeli sa zamrznutim, odmrznutim i ocijeđenim špinatom, listovima timijana i creme fraiche. Okusite i začinite solju i paprom. Pola smjese dodajte u blender. Miješajte dok ne postane glatka, dodajući malo vode da se olabavi ako je potrebno, a zatim je vratite u zdjelu i dobro promiješajte da se sjedini. Pustite da se potpuno ohladi.

Korak 4/4
Zagrijte pećnicu na 180°C/360°F. Stavite list lisnatog tijesta na pladanj za pečenje obložen papirom za pečenje. Stavite nadjev na sredinu lisnatog tijesta, no ostavite cca. 2 - 3 cm / 1 in. sa svih strana. Preko smjese postavite preostali list lisnatog tijesta, a stranice dobro zatvorite prstima ili vilicom. Umutite jaje u manjoj zdjeli i premažite lisnato tijesto. Prebacite u zagrijanu pećnicu i pecite dok ne porumeni, cca. 30 min. Narežite i uživajte!

Trebate više inspiracije o tome kako nastaviti sa žetvom?

MyBosch

Besplatno se registrirajte i uživajte u mnogim pogodnostima!

Servis

Izvanredna usluga – prije i nakon kupnje.

01 5520 888

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitetu, savršenstvo i pouzdanost.

Prodajna mjesta

Pronađite prodajno mjesto u svojoj blizini!