Juha od mahuna i limunske trave s rezancima u zdjeli na stolu.

Svakodnevno konzumiranje raznobojnih obroka može pridonijeti vašem zdravlju i blagostanju – a šareni jesenski recepti također mogu poboljšati vaše raspoloženje. Voće, povrće i začinsko bilje dolaze u svim nijansama; od uobičajenih boja poput žute, narančaste, crvene i zelene, pa sve do ljubičaste, plave, pa čak i crne. Stručnjaci za prehranu preporučuju: "Pojedite jednu dugu svaki tjedan." Različite boje nisu samo poslastica za oči, već i sekundarne biljne tvari koje dodaju boju povrću također potiču različite zdrave procese u našem tijelu. Neke od njih djeluju protuupalno, druge jačaju imunološki sustav ili imaju blagotvorne učinke na kardiovaskularni sustav.

To znači da jesti dugu svaki tjedan ne dovodi samo do estetski ugodnih jela, već i doprinosi vašem zdravlju i vitalnosti. Što kažete na malo inspiracije za bojanje vašeg tjednog plana prehrane?

Što boje povrća mogu učiniti za vas.

Crvena.

Što bi moglo biti primamljivije od pogleda na jarko crvene, svježe jagode ili rajčice? Taj ugodan pogled dugujemo biljnom pigmentu likopenu. On jagodama, rajčicama, lubenicama, čiliju i sličnom daje njihovu prepoznatljivu crvenu boju. Između ostalog, likofen može ojačati imunološki sustav tijela i za njega se kaže da ima zaštitni utjecaj protiv raznih bolesti poput reume, artritisa, srčanog i moždanog udara. Konačno, mali crveni pomagači mogu spriječiti promjene stanica i tako spriječiti razvoj tumora. Dakle, svaki put kad grickate salatu od rajčice ili svježe jagode, zapravo aktivno pomažete svom tijelu u borbi protiv loših utjecaja. Nije li to super?

Recept: Boršč.
Svi sastojci za kuhanje boršča položeni na stol.
Priprema boršča s Bosch kuhinjskim aparatom Cookit.
Dvije zdjele gulaša od crvenog boršča na stolu.

Boršč

Razina težine: Srednje | Porcije: 8

Sastojci
• 500 g govedine (npr., bubrežnjak, pečenica)
• 200 g svinjskog trbuha
• 400 g repe (kuhane)
• ½ kupusa
• 400 g rajčica
• 20 g peršina
• 1 čili
• 3 luka (crvenog)
• 200 g mrkve
• 100 g korijena celera
• 1 l vode
• 3 lista lovora
• 500 ml soka od repe
• 1 žlica pimenta
• 5 žličica octa od crnog vina
• sol
• papar
• kiselo vrhnje za posluživanje (po želji)
• biljno ulje za prženje

Korak 1/8
Grubo nasjeckajte peršin. Čili narežite na sitne kockice. Kupus i luk narežite na fine trake. Repu, mrkvu, rajčicu i korijen celera narežite na komade veličine zalogaja.

Korak 2/8
Svinjetinu i govedinu narežite na velike kocke.

Korak 3/8
U velikom loncu zakuhajte vodu, govedinu i svinjetinu. Zatim smanjite temperaturu na najnižu razinu i skinite pjenu s površine. Zatim dodajte list lovora, sol i papar te pirjajte cca. 25 - 30 min.

Korak 4/8
U drugom velikom loncu pirjajte mrkvu, repu, kupus, luk, čili i korijen celera na malo biljnog ulja na umjerenoj temperaturi cca. 5-7 min. dok se ne smekšaju.

Korak 5/8
Prelijte posudu sokom od repe i ostavite da se kuha cca. 15 - 20 min.

Korak 6/8
Svinjski i goveđi temeljac procijedite i meso ostavite sa strane. U tavu dodajte temeljac i ostavite da se kuha cca. 10 - 15 min.

Korak 7/8
Boršču dodajte meso, piment i rajčicu. Dobro promiješajte da se sjedini.

Korak 8/8
Dodajte peršin i ocat od crnog vina. Dobro promiješajte da se sjedini. Po želji uživajte uz žlicu kiselog vrhnja.

Recept: Sjajni crveni smoothie.
Svi sastojci za kuhanje boršča položeni na stol.
Priprema crvenog smoothieja: Pomiješajte krastavac, crvenu repu, smrznute maline, agavin sirup i vodu u Bosch blenderu.
Čaša crvenog smoothieja s malinom i mentom na stolu.

Sjajni crveni smoothie

Razina težine: Lako | Porcije: 2

Sastojci
• 90 g krastavca
• 2 cikle (srednje veličine, kuhane)
• 120 g malina (zamrznutih)
• 1 žlica agavinog sirupa
• 250 ml vode (hladne)
• 1 grančica metvice

Korak 1/3
Ogulite i narežite krastavac. Ciklu narežite na kockice.

Korak 2/3
U blender stavite krastavac, crvenu repu, smrznute maline, agavin sirup i vodu. Uberite lišće mente i dodajte u blender.

Korak 3/3
Miješajte na velikoj brzini cca. 2 - 3 min. dok ne postane glatko. Uživajte u energetskom zalogaju ili doručku.

Žuta i narančasta.

Dvije čaše žutog voćnog soka s mrkvom, narančom, jabukom i đumbirom.

Očigledno, prvi narančasti plodovi koji mi padaju na pamet su naranče. Utvrdile su svoju reputaciju kao pojačivači našeg imunološkog sustava zahvaljujući visokim razinama vitamina C. Međutim, naranče mogu ponuditi više nego samo vitamine. Žuta i narančasta boja voća i povrća potječu od prirodnog bojila karotenoida. Istraživači su otkrili da pigment može pojačati vaš imunološki sustav, probavu i metabolizam. Osim toga, trebalo bi usporiti starenje kože.

Za dnevnu dozu karotenoida stoga možete započeti dan s ukusnim smoothiejem od naranče s ananasom, bananom, mangom i svježim sokom od naranče. Za više ukusnih recepata za smoothieje pogledajte našu aplikaciju VitaBar . Usput: U aplikaciji možete čak i filtrirati recepte prema njihovoj boji.

Zelena.

Prirodna zelena hrana duguje svoj izgled vjerojatno najpoznatijem prirodnom bojilu: klorofilu. On je odgovoran za zelenu boju biljaka i bitan je dio fotosinteze - transformacije ugljičnog dioksida u kisik. Također daje boju našem voću i povrću - na primjer jabukama, kruškama i kiviju, kao i zelenoj paprici, špinatu i zelenom kupusu. Mali, zeleni pigmenti također mogu pomoći ljudskom tijelu u izgradnji novih krvnih stanica i mišića. Štoviše, za klorofil se kaže da ima učinak čišćenja i detoksikacije te pomaže u sprječavanju demencije i dijabetesa. Naposlijetku, on može biti korisna mjera protiv nedostatka željeza ili magnezija. Mali pigmenti - s velikim utjecajem!

Recept: Juha od mahuna i limunske trave s rezancima.
Svi sastojci za juhu od mahuna i limunske trave s rezancima u zdjeli na stolu.
Korak pripreme vegetarijanske juhe od mahuna: narežite luk, češnjak, limunsku travu i pomiješajte Bosch štapnim mikserom.
Juha od mahuna i limunske trave s rezancima u zdjeli na stolu.

Juha od mahuna i limunske trave s rezancima

Razina težine: Lako | Porcije: 2

Sastojci
• 100 g mahuna
• 1 stabljika limunske trave
• 150 g rižinih rezanaca
• 1 patlidžan
• 2 žličice soli
• 1 čili
• 2 ljutike
• 15 g đumbira
• 2 režnja češnjaka
• 10 g kurkume
• 50 g korijandra
• 4 žlica kokosovog ulja
• 1 limeta
• 250 ml kokosovog mlijeka
• 250 ml povrtne juhe
• 200 ml vode
• 2 žličice smeđeg šećera
• 2 žličice ribljeg umaka
• sol
• metvica (za posluživanje)

Korak 1/4
Zagrijte pećnicu na 180°C/350°F. Patlidžan narežite na velike trake, dodajte u sito, posolite i ostavite 5 min. Isperite pod hladnom tekućom vodom i osušite. Stavite ih na pladanj za pečenje, prelijte s malo biljnog ulja i prebacite u pećnicu. Pecite cca. 30 min.

Korak 2/4
U međuvremenu, da biste napravili pastu, uklonite sjemenke iz čilija. Grubo nasjeckajte ljutiku, đumbir, češnjak, kurkumu, limunsku travu i korijandar. Sve ove sastojke dodajte u kuhinjski aparat zajedno s kokosovim uljem i pomiješajte u pastu. Polovicu limete ogulite, zatim iscijedite i ostavite sa strane. Ostatak limete ostavite za posluživanje.

Korak 3/4
Zagrijte preostalo kokosovo ulje u loncu na umjerenoj temperaturi. Dodajte zelenu curry pastu i pržite dok ne postane jako mirisna, cca. 5 minuta. Dodajte patlidžan i pržite cca. 1 minutu. Dodajte kokosovo mlijeko, povrtnu juhu, vodu, smeđi šećer i riblji umak. Pustite da zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se lagano krčka na srednje niskoj temperaturi, cca. 10 min. Neposredno prije posluživanja začinite solju po ukusu, dodajte koricu limete i sok te dobro promiješajte.

Korak 4/4
Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. Ocijedite pod hladnom vodom i ostavite sa strane do posluživanja. Lonac slane vode zakuhajte i mahune blanširajte cca. 2 min. Podijelite rezance u zdjelu, začinite juhom i prelijte grahom. Po želji ukrasite mentom i poslužite s preostalom limetom. Uživajte!

Recept: Zelena salata s preljevom od avokada.
Sastojci za salatu s raznim zelenim povrćem na stolu.
Priprema preljeva za zelenu salatu: Cijeđenje soka od limete u oguljeni avokado i miješanje štapnim mikserom.
Zdjela za salatu s krastavcima, graškom, brokulom, bosiljkom s preljevom od avokada.

Recept: Zelena salata s preljevom od avokada.

Razina težine: Lako | Porcije: 2

Sastojci
• 2 avokada
• 1 žlica soka od limete
• 10 g korijandra
• 1 žličica nektara agave
• 50 ml vode
• 50 g mladog špinata
• ½ krastavca
• 200 g brokule
• 100 g graška
• sol
• papar
• bosiljak (za posluživanje)
• sjeckane pistacije (za posluživanje)

Korak 1/3
Za preljev ogulite i očistite malo avokada. Dodajte avokado, sok od limete, korijandar, agavin sirup i vodu u mjericu za tekućine. Začinite solju i paprom po ukusu i miješajte dok ne postane glatko. Stavite sa strane.

Korak 2/3
Operite i očistite špinat. Narežite krastavac. Prepolovite, očistite i narežite preostali avokado. Brokulu narežite na cvjetove. U lonac dodajte slanu vodu i pustite da zavrije. Dodajte cvjetove brokule i kuhajte cca. 7 min. ili dok se ne smekša. Izvadite brokulu iz vode i ostavite sa strane. Dodajte grašak u vodu koja još krčka i kuhajte cca. 3 min., a zatim ocijedite.

Korak 3/3
U zdjelice rasporedite špinat, brokulu, krastavac, grašak i avokado. Ukrasite bosiljkom i nasjeckanim pistacijama te po vrhu prelijte preljevom od avokada. Uživajte!

Plava i ljubičasta.

Plava i ljubičasta možda nisu prve boje koje nam padaju na pamet kad pomislimo na svježu hranu. Ipak, postoji niz ukusnog i zdravog voća i povrća prirodno obojenih u ovim nijansama. Svoje neobične nijanse duguju prirodnom bojilu antocijanu. Čestica koja vam zavuče pod kožu jer se za ljubičaste pigmente kaže da imaju preventivni učinak na starenje kože i pozitivno utječu na krvne žile. One su mala čuda protiv starenja. Osim toga, mogu pridonijeti poboljšanju vida i pamćenja, a također djeluju i protuupalno.

Dakle, sljedeći put kad se nađete ispred odjeljka s voćem i povrćem u supermarketu i pitate se što kupiti - zašto ne potražiti borovnice, crno grožđe, smokve, ciklu, crne masline ili patlidžane? Možda ćete željeti i crveni kupus (koji je zapravo neka vrsta ljubičastog), da probate naš pečeni crveni kupus s kozjim sirom i slaninom. Smoothie od borovnice izvrsna je opcija i za dnevnu dozu plave i ljubičaste boje. Naši Bosch blenderi i sokovnici jamče najbolju kremastu gustoću.

Recept: Pečeni crveni kupus s kozjim sirom i slaninom.
Svi sastojci za recept za pečeni crveni kupus s kozjim sirom i slaninom na stolu.
Zatvoreni vrt SmartGrow Life s različitim biljem. Ukrasi jela s korijanderom.
Pečeni crveni kupus s kozjim sirom i slaninom na tanjuru na stolu.

Recept: Pečeni crveni kupus s kozjim sirom i slaninom.

Razina težine: Lako | Porcije: 5

Sastojci
• 350 g crvenog kupusa
• 150 g kozjeg sira
• 2 žlice slanine
• 3 režnja češnjaka
• 3 žlica maslinovog ulja
• 1 sok od limuna
• 2 žlice javorovog sirupa
• sol
• papar
• korijandar (za posluživanje)

Korak 1/5
Zagrijte pećnicu na 160°C/325°F. Crveni kupus narežite na ploške debljine palca.

Korak 2/5
Češnjak ogulite i usitnite. U malu zdjelu dodajte ulje. Dodajte limunov sok i usitnjen češnjak te promiješajte da se sjedini. Začinite solju i paprom.

Korak 3/5
Kriške crvenog kupusa prebacite na pladanj obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom češnjaka i ulja.

Korak 4/5
Pecite na 160°C/320°F cca. 40 min. Nakon toga izvadite iz pećnice i kozji sir premažite na kriške crvenog kupusa. Na vrh prelijte javorov sirup i nastavite peći cca. 5 min. ili dok kozji sir ne porumeni.

Korak 5/5
U međuvremenu pržite slaninu narezanu na kockice na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava. Grubo nasjeckajte korijandar. Poslužite kriške pečenog crvenog kupusa s prženom slaninom i korijandrom. Uživajte!

Recept: Juha od cikle.
Svi sastojci za juhu od cikle postavljeni na stol.
Miješanje juhe od cikle Bosch štapnim mikserom u loncu.
Juha od cikle na tanjuru s crème fraîche preljevom na stolu.

Recept: Juha od cikle.

Razina težine: Srednje | Porcije: 4

Sastojci
• 600 g cikle
• 400 ml soka od cikle
• 300 ml soka od naranče
• 80 ml bijelog vina
• 1 luk
• 1 režanj češnjaka
• ½ naranče (korica)
• 50 g maslaca
• sol
• papar
• krutoni za posluživanje
• crème fraîche za posluživanje

Korak 1/4
Luk narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte. Ciklu ogulite i narežite na velike kocke.

Korak 2/4
U veliki lonac dodajte maslac. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni. Dodajte ciklu i pirjajte cca. 5-7 min. Začinite solju i paprom.

Korak 3/4
Prelijte tavu bijelim vinom. U tavu dodajte sok od cikle, sok od naranče i koricu naranče. Sve zakuhajte i pirjajte cca. 20 - 30 min. dok cikla ne omekša i skuha se.

Korak 4/4
Prebacite juhu u blender i miješajte dok ne postane glatka. Pazite da prekomjerno ne napunite blender kako biste izbjegli prskanje. Ponovno začinite solju i paprom. Poslužite s krutonima i žlicom crème fraîche.

Bijela.

Tanjur kuhanog povrća sa zelenim i bijelim šparogama, postavljen na stol s vinom i prilozima.

Bijelo voće i povrće nemaju nikakav pigment u boji. Međutim, oni su ključni za uravnoteženu prehranu jer sadrže mnoge vrijedne vitamine i minerale. Luk i češnjak osobito sadrže zdravu tvar alicin koja im daje njihov tipičan miris. Kažu da može sprječiti rak, infekcije i kardiovaskularne bolesti.

Kako biste svoju duginu dijetu upotpunili bijelim voćem i povrćem, u svoj obrok možete uključiti jabuke, banane, šparoge, celer, cvjetaču, luk ili češnjak.

Različite boje ne utječu samo na vaše zdravlje - one također imaju utjecaj na naše prehrambeno ponašanje i očekivanja okusa. Crvena, narančasta i žuta ono što instinktivno preferiramo od rođenja. Te boje imaju ugodan učinak jer signaliziraju zrelost i okus našem mozgu. Nasuprot tome, zelena i plava predstavljaju gorčinu što ih čini našim manje omiljenim bojama u hrani. Ove smo signale naučili i usvojili tijekom desetljeća ljudskog razvoja. Budući da znamo da su nam potrebne sve nijanse boje, najbolje je da svoje okusne pupoljke prestavimo dugi.

Trebate više inspiracije o tome kako nastaviti sa žetvom?

MyBosch

Besplatno se registrirajte i uživajte u mnogim pogodnostima!

Servis

Izvanredna usluga – prije i nakon kupnje.

01 5520 888

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitetu, savršenstvo i pouzdanost.

Prodajna mjesta

Pronađite prodajno mjesto u svojoj blizini!