Bill Murray je prije nekog vremena objavio na Twitteru: 'Čokolada dolazi od kakaa, a kakao je drvo. To znači da je biljka. Čokolada je salata.' Podržavamo tu ideju - a naša najdraža smeđa hrana ima i mnoštvo pozitivnih učinaka na naše osjećaje, mozak i psihu. Preporučujemo dnevnu konzumaciju čokolade i ne samo zbog tog razloga. Najbolje ju je jesti u obliku naše čokoladne torte s prelijevom od tamne čokolade.
Sretno kuhanje!
Sastojci za tortu u pladnju s kalupom:
(Ø 20-22 cm, približno 10 komada)
- 150 g tamne čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
- 5 jaja (veličine M)
- 140 g šećera
- Prstohvat soli
- 3 žlice kakao praha
- 90 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 150 g crvenog ribiza
- 1-2 svježe breskve
- 2 žlice šećera u prahu za posipanje
1. korak:
Čokoladu za kuhanje slomite na male komadiće i otopite s maslacem iznad lonca s kipućom vodom.
Sastojci: 150 g čokolade za kuhanje, 100 g maslaca
Pribor: Daska za rezanje, nož, lonac za pirjanje, drvena kuhača
2. korak:
Razdvojite jaja. U miješalici hrane tucite žumanjke, 60 g šećera i soli do lagane i kremaste gustoće. Umiješajte kakao u prahu, brašno i prašak za pecivo. Dodajte mješavinu čokolade i maslaca kremastoj mješavini s jajima i još malo tucite. Brzo umiješajte brašno. Bjelanjke tucite dok se ne stvrdnu. Postepeno dodajte ostatak šećera i nastavite tući dok se šećer ne otopi. Umiješajte istučene bjelanjke u miješavinu žumanjaka.
Sastojci: 5 jaja, šećer, sol, kakao u prahu, brašno, prašak za pecivo
Pribor: kuhinjski aparat, npr. MUM 5
3. korak:
Mješavinu za tortu ulijte u podmazan pladanj s kalupom (Ø 20-22 cm). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C (140°C s ventilatorom, plin 2) približno 35 minuta (provjerite sa štapićem) Tortu ostavite na pladnju ili na žičanom stalku da se ohladi.
Pribor: Pladanj s kalupom, drveni štapić,
žičani stalak
4. korak:
Operite voće. Breskvu narežite na kriške. Kriške breskve i crveni ribiz jednakomjerno raspodijelite po torti, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Sastojci: 150 g crvenog ribiza, 1-2 breskve,
šećer u prahu
Pribor: Daska za rezanje, nož, sito
Na komad približno:
305 kcal
16 g F
34 g CH
g 6 P
Vrijeme pripreme: približno 25 minuta
Vrijeme pečenja: približno 35 minuta
Uživajte!