Jeste li znali? 5 činjenica o hrani koje će vas iznenaditi.

Kad je riječ o vrućem ljetnom danu, lubenice su osvježavajuć zalogajčić bez kojeg ne ide. Zanimljiva činjenica koju većina ljudi ne zna je da se lubenica sastoji od gotovo 96% vode i da je u biti krastavac. To je samo jedna od naših iznenađujućih činjenica. Pročitajte članak i saznajte više.

Med: jedina hrana koja traje zauvijek.

Med: jedina hrana koja traje zauvijek.

Tijekom jednog iskopavanja u Egiptu, arheolozi su među artefaktima grobnice našli nešto neočekivano: vrčeve meda, stare tisuće godina, a i dalje očuvane. Što medu daje to neobično svojstvo?

Radi se o čarobnoj kemiji u kombinaciji s radom pčela: pčele nose neke enzime koji se miješaju s nektarom iz cvijeća, što mijenja sastav nektara i razrađuje ga na jednostavne šećere koji se talože u pčelinja saća. Lepršanje pčelinjih krila i enzimi iz njihovih trbuha stvaraju tekućinu koja je puna kiseline, a malo vlažna - izuzetno negostoljubiv okoliš za razvoj bakterija. S vremenom će se med kristalizirati zato što je njegov udio vode izuzetno nizak, no čak i tada se može normalno jesti.

Cimet: Biljka koje je zapravo kora.

Cimet: Biljka koje je zapravo kora.

Radi se o začinu kojeg neprestano koristimo, no jeste li znali gdje cimet raste? Cimet dolazi od unutarnjeg sloja kore više različitih vrsta zimzelenog drveća koje pripada rodu "Cinnamomum". Uzgajivači cimeta najprije s drveća skidaju vanjsku koru i potom izvade unutarnju koru - sloj cimeta.

Cimet se potom suši. Kad se osuši, prirodno se uvija u "kaleme". Ti se kalemi potom režu na štapiće ili mrve u prah, a to se potom stavlja u slana jela poput juha i tajina i može od mesa ili piletine učiniti čuda.

Što imaju zajedničko ananasi i indijski oraščići?

Što imaju zajedničko ananasi i indijski oraščići?

Ananasi i indijski oraščići rastu na način koji ne očekujemo prije nego što se nađu u našim jelima: Iako mnogo ljudi misli da ananas raste na drveću, on je zapravo travolika višegodišnja biljka s mekim listovima nalik palmi i bez drvene peteljke. A indijski oraščići stvarno rastu na drveću, no orašasti plod je obložen ljuskom na dnu ploda voćke koju zovemo indijskom jabukom. U mnogim državama u kojima se uzgajaju indijski oraščići, plod "jabuke" se priprema u pekmeze, napitke, a ponekad se čak i destiliraju u alkohol.

Ljudi i banane: imaju puno više zajedničko nego što očekujete.

Ljudi i banane: imaju puno više zajedničko nego što očekujete.

Jeste li znali da ljudi i banane imaju 50% zajedničke DNK? Znači li to da su banane 50% ljudi? Ili da smo mi 50% banane? Ne! To samo znači da približno polovica naših gena ima dvojnike u bananama. Na primjer, i mi i banane imamo vrstu gena za rast stanica, no nije nužno da su oba stvorena od istih slijedova DNK.

Ljudi i mlijeko: nije nam suđeno.

Ljudi i mlijeko: nije nam suđeno.

Gotova sva su ljudska bića tolerantna na laktozu od rođenja do djetinjstva. Netolerantnost na laktozu znači da tijelo ne proizvodi dovoljno laktaze za razgrađivanje laktoze, koja je šećer koji se nalazi u mlijeku i mnogim drugim mliječnim proizvodima. Samo 35% ljudi, najčešće iz sjeverne ili središnje Europe, laktazu proizvode i kao odrasli ljudi. I iako većina nas pije mlijeko, nakon djetinjstva ne možemo probaviti laktozu.

MyBosch

Besplatno se registrirajte i uživajte u mnogim pogodnostima!

Servis

Izvanredna usluga – prije i nakon kupnje.

01 5520 888

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitetu, savršenstvo i pouzdanost.

Prodajna mjesta

Pronađite prodajno mjesto u svojoj blizini!