Neobični sastojci za pečenje u koje ćete se odmah zaljubiti.
Kad je riječ o pečenju kolača ili keksa, svi na popisu imamo sastojke poput maslaca, brašna, šećera i jaja. Dodajte malo pustolovine svojoj sljedećoj pripremi kolača s neobičnim sastojcima koji će unaprijediti vaše pečenje. Pročitajte više o naših Top 5 sastojaka za pečenje koje vjerojatno ne očekujete da ćete vidjeti u svom kolaču.
Ocat: dobar za vaše baterije.
Ocat dodaje nešto posebno salati, ali je i mnogostran sastojak za pečenje. Zahvaljujući njegovim kemijskim svojstvima, s octom se keksi i kolači dižu dok se peku. Možete ga dodati i kao zamjenu za mlaćenicu. Dodajte jednu žlicu octa i mlijeka u mjernu posudu, pustite pet minuta, a mješavinu potom upotrijebite kao što bi upotrijebili mlaćenicu. Kad ga jednom probate, vidjet ćete zašto je ocat zvijezda u usponu za pečenje.
Ljuta paprika: pomiješajte slatko i pikantno.
Začine često korisnimo u slanim jelima, no njihove su delikatne arome savršen par i za razna pečena jela i poslastice: Od vruće čokolade s nečim posebnim do kolača sa žestokim paprikama, kombinacija pikantnog i slatkog naslada je za vaše nepce. Dodajte malo čilija u prahu tijestu od slatke čokolade i svom kolaču dodajte baš pravu količinu pikantnosti koja će uravnotežiti slatkoću, a kolaču dodati poseban okus.
Krumpir: osvježivač vaših kolača.
Želite da vaši kolači traju duže, a morate ih pripremiti nekoliko dana unaprijed? To možete postići tako da u tijesto dodate krumpir. Samo naribajte oljuštene, sirove krumpire i umiješajte ih u tijesto. Zato što su neutralnog ukusa, nitko neće okusiti taj jednostavan trik, a vaš će kolač duže ostati svjež zahvaljujući krumpirovom škrobu.
Repa: zasladite kolače na prirodan način.
Želite li izbjeći puno šećera u vašim pecivima? Probajte repu! Svom kolaču dodajte malo prirodne slatkoće i vlage dodavanjem repe u tijesto. Njena aroma osobito je dobrog okusa kad se kombinira sa čokoladom i repa vašem kolaču dodajte krasnu dubinu okusa.
Kvinoja: oslobodite kolač od glutena.
Postoji jako puno recepata bez glutena, no oni često zahtjevaju posebne mješavine brašna koje možete dobiti samo u rijetkim trgovinama. Tko bi znao da kvinoja može pomoći? Zamijenite brašno kuhanom kvinojom i dobit ćete osobito vlažan kolač za kojeg nitko neće moći vjerovati da je bez glutena.