Kako produžiti životni vijek namirnica.
Kad kupite svježu hranu, ništa nije gore nego kad je morate baciti jer je postala pljesniva prije nego što ste je skuhali ili pojeli. Zato smo sakupili nekoliko zanimljivih savjeta koji će vam pomoći produžiti životni vijek svježeg voća i povrća.
Odvojite određeno voće od određenog povrća.
Vaša zdjela s voćem izgleda kao školski znanstveni projekt par dana nakon što ste u nju stavili voće? To je zato što neko voće ispušta etilen, zbog kojeg drugo voće i povrće sazrijeva i može postati mekano ili brašnasto. Kako biste to spriječili, voće i povrće osjetljivo na etilen držite podalje od vrsta koje taj plin ispuštaju. Voće koje ispušta etilen su, na primjer, marelice, jabuke, avokado, banane, kivi, breskve, šljive i rajčice.
Jagode i ocat: Dobro rješenje.
Tajna produžavanja životnog vijeka jagoda iznenađujuće je jednostavna - ocat! Ocat uništava bakterije i spore plijesni i zato jagode traju duže.
Jagode operite u zdjeli s tri šalice vode i jednom šalicom bijelog octa. Iscjedite ih u cjedilu i isperite tekućom vodom. Potom jagode stavite u posudu za sušenje salate na tri sloja papirnatih ubrusa i nježno okrećite 15 sekundi ili dok jagode ne ostanu potpuno suhe. Potom ih pohranite u zatvorenom spremniku s papirnatim ubrusima.
Izbjegnite smeđu boju avokada.
Kako biste izbjegli smeđu boju avokada, najbolje je njegovu košticu ostaviti u jednoj polovici, a drugu upotrijebiti. Međutim, tako dijelovi avokada koji dodiruju košticu ostaju svježi, a ostatak svejedno postaje smeđ. To je zato što koštica spriječava dolazak zraka do mesa. Kako bi spriječili smeđu boju te polovice avokada, namažite je sokom od limuna. Limunska kiselina u soku od limuna usporit će smeđu boju. Pohranite ga u zatvorenom spremniku za dodatnu zaštitu.
Pikantne začine držite na hladnom.
Začini se ne kvare s vremenom, ali gube svoju jačinu i boju. No ako ih ispravno pohranite, svoju će jačinu zadržati duže nego što mislite. Crvene začine, poput slatke paprike i crvene paprike, pohranite u hladnjaku. Duže će zadržati svoju boju i okus.
Šparoge pohranite poput cvijeća.
Možda zvuči neobično, no stabljike šparoga slične su stabljikama cvijeća: potrebno ih je držati uspravno i moraju biti vlažne kako bi ostale svježe. Kad šparoge donesete doma, odrežite pola centimetra s dna stabljika. Staklena teglica najčešće je prave veličine za svežanj šparoga. Napunite je vodom, stavite šparoge u nju i svoj "cvijet šparoga" pohranite u hladnjaku u uspravnom položaju. Nemojte zaboraviti pokriti ih plastičnom vrećom jer će inače šparoge preuzeti okus druge hrane u vašem hladnjaku.