Radilo se o hrskavim, ukusnim prženim krumpirima ili laganim, kiselim preljevima za salatu, ulje je jako bitno za naše dnevne obroke. Ono može promijeniti okus, teksturu i naravno, hranjivi profil hrane koju jedemo. A kako je danas u supermarketima tako velika raznolikost dostupnog ulja, može biti teško znati gdje započeti kad je riječ o upotrebi pravog ulja za pravo kuhanje.

Malo pogrešnog ulja na salati može je učiniti gnjecavom i bezokusnom, a upotreba preljeva za salatu za pečenje hrane može nadvladati osjetljivije povrće i na mesu ostaviti gorki okus. U našem malom vodiču saznajte više o tome koje se ulje upotrebljava za koje jelo.

Sretno kuhanje!

Ulje od avokada

Ulje od avokada

Ulje od avokada često je živahno ili blago zelene boje i ima nježan, orašast okus s blago voćnom aromom avokada. Ima visok udio kalija, vitamina A, E i D i prepun je dobrih jednostruko nezasićenih masti te je savršen za kuhanje. Zbog svoje visoke temperature dimljenja od 271 stupnjeva Celzija, to je ulje odlično za sve vrste prženja, od prženja u woku do flambiranja i dubokog prženja.

Repičino ulje

Repičino ulje

Repičino ulje zlatne boje ima lagan i prirodan okus i često se smatra uljem za sve potrebe. Ima malo zasićenih masti, visoku točku dimljenja i općenito je cjenovno dostupno. Točka dimljenja je 204 stupnjeva Celzija i smatra se nezasićenom masti, što znači da je zdravije od ulja sa zasićenim mastima ili trans mastima. Također ima jako puno omega 3 i alfa-linolenskih kiselina. Upotrebu repičinog ulje preporučujemo za kuhanje, no izbjegavajte ga kod pripreme preljeva za salatu jer je gotovo bez okusa i vašoj salati neće dodati aromu.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je bezbojno, no jako mirisno ulje od mesa kokosa koje u posljednih nekoliko postaje sve popularnije jer ga vegani koriste umjesto maslaca i ulja na osnovi životinjskih masti. Kokosovo ulje prirodno je slatkog okusa, što znači da je savršeno za pečenje peciva i pirjanje na laganoj ili srednjoj vatri. Međutim, zbog njegove niske točke dimljenja - 177 stupnjeva Celzija - i činjenica da je bogato zasićenim mastima, potrebno ga je umjereno koristiti.

Kukuruzno ulje

Kukuruzno ulje

Kukuruzno ulje jedno je od ulja koja se najčešće upotrebljavaju u kućanstvima te u industrijskom kuhanju. Bogato je Omega 6 masnim kiselinama, fitosterolom i vitaminom E te je zato savršeno za duboko prženje i pripremu margarina, no ne upotrebljava se za preljeve za salate. Zbog svojeg je neutralnog okusa dobra zamjena za maslac kod pečenja. Međutim, bogato je i zasićenim mastima, a ima mali sadržaj dobrih masti, što znači da ga mnogi smatraju najmanje zdravim uljem.

Sezamovo ulje

Sezamovo ulje

Sjemenke sezama imaju najjaču i najukusniju aromu od svih ovdje navedenih ulja i dolaze u dva oblika, svijetlo i tamno ulje. Svijetlo sezamovo ulje prikladno je za prženje (no samo ako želite da hrana ima miris i okus po sezamu), a tamno sezamovo ulje bolje je za umake i za preljeve za salate. Međutim, pečenje sezamovog ulja često mu daje užagao okus, što znači da za to nije primjeren. Njegova točka dimljenja je na približno 232 stupnjeva Celzija, a smatra se višestruko nezasićenom masti.

Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje

Lagano, bez mirisa i gotovo bez okusa, suncokretovo ulje koristi se u preljevima za salate, kao i za prženje, jer je njegova točka dimljenja na približno 225 stupnjeva Celzija. Bogato je vitaminom E i ima mali udio zasićenih masti te je odlično za pečenje jer neće nadvladati druge začine i okuse.

Ulje od kikirikija

Ulje od kikirikija

Ulje od kikirikija često je najbolji izbor za duboko prženje zbog lagane, orašaste i mirisne arome koju daje hrani. Dovoljno je mnogostrano da se može koristiti za prženje, duboko prženje, preljeve za salate i bilo što drugo što zahtjeva lagan, neutralan okus. Ulje od kikirikija jednostruko je zasićena mast, a njegova točka dimljenja je na 232 stupnjeva Celzija.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje nerafinirano je ulje koje se smatra najkvalitetnijim uljem koje možete kupiti. Duboko je zelene boje te često ima kompleksan okus - voćni, gorki i malo papren. Zadržava svoj stvaran okus maslina i sadrži više prirodnih vitamina i minerala koji se nalaze u maslinama. Međutim, ima nižu točku dimljenja od mnogih drugih ulja, na 160 stupnjeva Celzija. To ukusno, zdravo ulje čuvajte za namakanje kruha, za preljeve za salate, umake i hladna jela.

S druge strane, svijetlo maslinovo ulje je rafinirano ulje. Neutralnog je okusa i ima višu točku dimljenja na 210 stupnjeva Celzija, no manje je hranjivo. Može se koristiti za pirjanje, no ne i duboko prženje, jer ima nisku točku dimljenja.

Samo zapamtite, iako je okus bitan, još je važnije da pazite koju hranu - i koje ulje - stavljate u svoja jela. Budite umjereni i nećete pogriješiti!

MyBosch

Besplatno se registrirajte i uživajte u mnogim pogodnostima!

Servis

Izvanredna usluga – prije i nakon kupnje.

01 5520 888

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitetu, savršenstvo i pouzdanost.

Prodajna mjesta

Pronađite prodajno mjesto u svojoj blizini!