Naoštrite noževe i uštedite na vremenu rezanja
Što imaju zajedničkog lubenice, đumbir i rajčice? Vjerojatno ih režete na teži način. Lubenicu samo prerežite na pola i potom je narežite na mrežu. Dobit ćete jednakomjerne kriške s malo kore na dnu. Sitne rajčice učvrstite između dva plastična poklopca i nazubljenim ih nožem vodoravno narežite.
A za đumbir se potpuno rješite noža. Oljuštite ga rubom žlice.
Brza rješenja za početničke greške
Greške se događaju, ali ne trebaju uništiti vaš obrok. Na primjer, recimo da ste stavili previše soli u složenac. Je li potpuno uništen? Apsolutno ne. Samo dodajte komad sirovog krumpira ili jabuke na 10 minuta i on će upiti slanoću. Šećer ili ocat mogu spasiti juhe s previše soli.
A što kad prekipi voda ili mlijeko i naprave kaos na vašoj ploči za kuhanje? Ni riječi više. To možete spriječiti podmazivanjem ruba lonca. To je sva mudrost.
Znate li tajnu jednostavnog ljuštenja tvrdo kuhanih jaja? Prije vrenja u vodu dodajte 1 žličicu soda bikarbone. Kad jaja sklonite s vatre, pustite ih da stoje 10-12 minuta prije ljuštenja. Ljuštenje nikad nije bilo tako lako.
Uštedite novac smanjenjem otpada od hrane
Ljudi diljem svijeta bacaju 1,3 miljarde tona hrane svake godine. Kakva šteta. Pročitajte nekoliko savjeta o održavanju hrane svježom i izbjegavanju otpada.
Bilje zamrznite u maslinovom ulju kako bi ostalo upotrebljivo - isto vrijedi i za umake i preljeve. Upotrijebite posude za led za savšene porcije.
Kako bi vaš šećer ostao mekan, dodajte nekoliko sljezovih kolačića u spremnik. Vlaga u sljezovom kolačiću spriječit će grudanje šećera.
Kupili ste previše zelenog grožđa? Zamrznite ih i upotrijebite umjesto kockica leda u soku ili vinu; neće razrijediti tekućinu.