Hvala što ste odabrali Bosch uređaj za mljevenje hrane. Ovdje je sve što trebate znati da biste započeli. 

Pokazat ćemo vam koliko je lako sastaviti vaš MultiPower Serie 4 i koji se nastavci upotrebljavaju za koji zadatak.

Krenite odmah.

Uređaj za mljevenje MultiPower serije 4 na radnoj površini.
Krupni plan programatora na uređaju za mljevenje MultiPower serije 4.
Pretinac za pohranu diskova na uređaju za mljevenje MultiPower serije 4.
Ruka pritišće potiskivač za mljevenje slanutka na uređaju MultiPower serije 4.
Dijelovi uređaja za mljevenje MultiPower serije 4 koji se mogu prati u perilici posuđa stavljaju se u perilicu posuđa. Osoba koja pod mlazom vode ispire komoru za mljevenje.

Raspakirajte svoj uređaj za mljevenje mesa MultiPower serije 4 kako i započnite novo razdoblje pripreme hrane. Pokazat ćemo vam kako je jednostavno postaviti različite nastavke kako biste mogli krenuti u tren oka.

Vaš uređaj za mljevenje mesa dizajniran je za intuitivno rukovanje, s praktičnim idejama za pohranu i dijelovima koji se lako čiste.

Spremni za početak? Kako bismo vas nadahnuli, uključili smo i neke recepte grupirane prema vrsti nastavka.

Postavljanje nastavka za mljevenje i recepti.

Uređaj za mljevenje MultiPower serije 4 s nastavcima: komora za mljevenje, vijak za ubacivanje, dvostrane oštrice, disk za mljevenje i prstenasta matica – prikaz sastavljanja.

1. Postavite i fiksirajte komoru za mljevenje.

2. Postavite vijak za ubacivanje u komoru za mljevenje.

3. Dodajte dvostrane oštrice.

4. Stavite odabrani disk.

5. Zategnite prstenastu maticu i poravnajte sa sigurnosnom bravom.

I na kraju, veliki pladanj za hranu i potiskivač čine dodavanje namirnica u uređaj vrlo praktičnim.

Hrskave falafel kuglice
Falafel kuglice, salata od crvenog kupusa i humus na tanjuru.

Hrskave izvana, mekane iznutra, ove falafel kuglice pršte aromatičnim začinima i zdravim okusima.

Težina: Srednja

Dodatni pribor: 1 lim za pečenje

Sastojci za 20 falafela:
250 g slanutka (sušenog)
1 glavica luka (oko 50 g)
2 češnja češnjaka
50 g svježeg peršina
25 ml limunova soka
1½ žličica soli
1 prstohvat crnog papra (svježe mljevenog)
1 žličica mljevenog kumina
½ žličice mljevenog korijandra
1 žličica praška za pecivo

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 47 kcal | 3 g bjelančevina | 1 g masti | 8 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Ukupno vrijeme: 12 sati i 45 minuta

Priprema:

1
Da biste napravili falafel, namačite slanutak najmanje 12 sati. Promijenite vodu na pola vremena.

2
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu prema uputama proizvođača:
Pećnica s ventilatorom: 180 °C

3
Namočeni slanutak isperite, ogulite luk i češnjak i narežite luk na osam komada. Odvojite listove peršina. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk s manjim rupicama (3 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i postupno sve usitnite u finu smjesu uz pomoć potiskivača (maks. razina).

4
U smjesu umiješajte sol, crni papar, mljeveni kumin, mljeveni korijandar i prašak za pecivo. Vlažnim rukama oblikujte 20 kuglica i stavite ih na lim za pečenje. Pecite falafel kako je naznačeno:
Razina 2 (donja trećina) + 4 (gornja trećina)
Pećnica s ventilatorom: 180 °C
Vrijeme pečenja: oko 25 minuta

Savjet: Poslužite svoje ukusne falafel kuglice uz različito povrće ili umake: na primjer, s umakom od avokada ili jogurta. Inspiraciju potražite u našim receptima za humus i salatu od crvenog kupusa.

Humus
Humus u keramičkoj zdjelici pored posudica sa začinima.

Kremast, gladak i prepun živahnih okusa slanutka, tahinija i reskog limuna. Ovaj omiljeni bliskoistočni umak pravi je užitak koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji.

Težina: Jednostavno

Posebna dodatna oprema: 1 posuda

Sastojci za 8 porcija:
400 g slanutka iz konzerve
1 režanj češnjaka
4 žlice soka od limuna
40 g tahinija
1 žličica mljevenog kumina
1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
½ žličice soli
½ žličice čili pahuljica

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 124 kcal | 4 g bjelančevina | 5 g masti | 14 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Ukupno vrijeme: 10 minuta

Priprema:

1
Ocijedite slanutak i sačuvajte tekućinu. Ogulite češnjak. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk s manjim rupicama (3 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite slanutak s češnjakom u humus pomoću potiskivača (maks. razina).

2
U zdjelu dodajte 50 ml vode od slanutka (aquafaba), limunov sok, tahini, mljeveni kumin, ekstradjevičansko maslinovo ulje, sol i pahuljice čilija, miješajte dok ne postane kremasto i ostavite sa strane dok ne budete spremni za posluživanje.

Savjet: Uživajte u ovom ukusnom kremastom humusu kao umaku, s kruhom ili u kombinaciji sa zlatno-smeđim falafelom. Na ovoj stranici pogledajte naš recept za hrskave falafel kuglice.

Vege pljeskavice
Vege pljeskavice za hamburger pored narezanih rajčica, krastavaca i zelene salate na tanjuru.

Zdrave i ukusne, ove vegetarijanske pljeskavice od povrća i zobenih pahuljica jednako su ukusne kao i tradicionalne mesne pljeskavice.

Težina: Jednostavno

Dodatni pribor: zdjela, tava, lopatica s prorezima

Sastojci za 4 porcije:
½ vezice svježeg peršina
0,25 poriluka (oko 50 g)
1 glavica luka (oko 50 g)
1 režanj češnjaka
1 mrkva (oko 100 g)
50 g korijena celera
200 g sitno mljevenih zobenih pahuljica
1 jaje
200 ml vode
1 žličica soli
2 prstohvata crnog papra (svježe mljevenog)
Suncokretovo ulje za prženje

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 228 kcal | 9 g bjelančevina | 5 g masti | 40 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Ukupno vrijeme: 45 minuta

Priprema:

1
Svježi peršin nasjeckajte, a poriluk narežite na tanke kolutiće.

2
Ogulite luk, češanj češnjaka, mrkvu i korijen celera. Luk prerežite na pola, a korijen celera narežite na trakice širine 3 cm. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite povrće uz pomoć potiskivača (min. razina).

3
U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, jaje, vodu, sol i crni papar i ostavite stajati oko 15 minuta. Sve zajedno ravnomjerno pomiješajte s povrćem i peršinom.

4
Smjesu oblikujte u 4 pljeskavice i pecite s obje strane u tavi na suncokretovu ulju na srednjoj vatri oko 7 minuta.

5
Pljeskavice od povrća složite u burgere, dodajte pecivo po želji, zelenu salatu, rajčicu i umake.

Savjet: Ove pljeskavice jednako su ukusne u salati bez peciva za hamburger.

Grčke mesne okruglice u umaku od rajčice
Mesne okruglice u umaku od rajčice u tavi na stolu pored pitta kruha.

Ove začinjene mesne okruglice u ukusnom umaku od rajčice donose autentične grčke okuse na vaš stol.

Težina: Jednostavno

Dodatni pribor: 2 zdjele, velika tava

Sastojci za 4 porcije:

Za mesne okruglice
200 g junećeg vrata
200 g junećeg filea
1 glavica luka (oko 50 g)
2 češnja češnjaka
30 g panko mrvica
1 jaje
½ vezice svježeg peršina
2 žličice sušenog origana
1 žličica sušene metvice
1 žličica mljevenog kumina
¼ žličice čili pahuljica
1 prstohvat mljevenog klinčića
½ žličice soli
¼ žličice crnog papra (svježe mljeveni)
3 žlice maslinova ulja (za prženje)

Za umak od rajčice
1 režanj češnjaka
400 g sjeckanih rajčica iz konzerve
½ žličice cimeta 1 žličica meda
½ žličice sušenog origana
½ žličice sušenog bosiljka
½ žličice soli
2 prstohvata crnog papra (svježe mljevenog)
4 pitta kruha (oko 60 g za svaku porciju)

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 487 kcal | 22 g bjelančevina | 28 g masti | 33 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Ukupno vrijeme: 47 minuta

Priprema:

1
Junetinu narežite na komade veličine 3 cm. Luk i češnjak ogulite i narežite luk na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite meso, luk i režnjeve češnjaka uz pomoć potiskivača (maks. razina). .

2
U veliku zdjelu dodajte panko mrvice, jaje i 3 žlice vode, promiješajte i ostavite da kratko odstoji. Dodajte sitno sjeckane listiće peršina. Dodajte mljeveno meso, sušeni origano, sušenu metvicu, mljeveni kumin, čili pahuljice, mljeveni klinčić, sol i crni papar i sve dobro promiješajte.

3
Vlažnim rukama oblikujte mljeveno meso u 16 kuglica jednake veličine i svaku pržite sa svih strana na maslinovu ulju u velikoj dubokoj tavi na srednje jakoj vatri 2 minute. Izvadite mesne okruglice iz tave i ostavite sa strane.

4
Za umak ogulite češnjak i sitno nasjeckajte. Zagrijte ga u tavi sa sjeckanom rajčicom iz konzerve, cimetom, medom, sušenim origanom, bosiljkom, soli i crnim paprom i ostavite da se kuha oko 5 minuta. Dodajte mesne okruglice i lagano kuhajte još 12 minuta ili dok se umak ne zgusne, a mesne okruglice ne budu kuhane.

5
Mesne okruglice u umaku od rajčice posložite na tanjure i poslužite s pitta kruhom.

Savjet: Kao alternativu miješanom mljevenom mesu možete upotrijebiti i teleće ili janjeće mljeveno meso. Ili dodajte feta sir u umak od rajčice kako bi postao kremastiji.

Energetske kuglice od datulja
Energetske kuglice od datulja u keramičkim zdjelicama.

Jednostavne za napraviti, ove ukusne male kuglice pružit će vam brzi nalet energije dok obavljate poslove izvan kuće.

Težina: Jednostavno

Dodatni pribor: 2 zdjelice

Sastojci za 20 kuglica :
1 mrkva (oko 100 g)
80 g badema
40 g oraha
0,5 mahune vanilije
180 g datulja bez koštica
30 g naribanog kokosa
½ žličice mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog cimeta

Hranjive vrijednosti: Na 100 g oko.: 358 kcal | 7 g bjelančevina | 21 g masti | 39 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Ukupno vrijeme: 15 minuta

Priprema:

1
Ogulite mrkvu. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i nasjeckajte mrkvu pomoću potiskivača (minimalna razina).

2
Pomiješajte krupno nasjeckane bademe i orahe sa sjemenkama mahune vanilije, dodajte datulje bez koštica, 15 g naribanog kokosa, mljeveni đumbir i mljeveni cimet. Skinite nastavak za sjeckanje i pričvrstite nastavak za mljevenje mesa s diskom sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora; smjesu datulja i mrkve samljeti u gustu, glatku masu pomoću potiskivača (maks. razina).

3
Od smjese oblikujte 20 kuglica jednake veličine i uvaljajte ih u ostatak naribanog kokosa. Uživajte odmah ili čuvajte u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.

Savjet: Vrlo je lako zamijeniti sastojke i dobiti nove okuse: Na primjer, probajte neko drugo sušeno voće, orašaste plodove i začine ili svoje energetske kuglice uvaljajte u prah od kakaa ili mljevene orašaste plodove.

Riblje pljeskavice
Riblja pljeskavica sa salatom u pecivu na tanjuru.

Ukusno jelo sa sjevera Njemačke!

Težina: Jednostavno

Dodatni pribor: zdjela, tava

Sastojci za 4 porcije:
400 g fileta kolje
1 glavica luka (oko 50 g)
1 jaje
80 g krušnih mrvica
1 žlica limunova soka
¼ vezice peršina
½ žlice soli
¼ žlice papra
Suncokretovo ulje za prženje

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 504 kcal | 34 g bjelančevina | 32 g masti | 58 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 27 minuta

Ukupno vrijeme: 27 minuta

Priprema:

1
Da biste napravili riblje pljeskavice, narežite filet kolje na komade veličine 3 cm. Luk ogulite i narežite na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk s većim rupicama (8 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i pomoću potiskivača (maks. razina) sameljite filet kolje i luk.

2
Pomiješajte jaje, 40 g krušnih mrvica, limunov sok, peršin, sol i crni papar s ribljom smjesom.

3
Riblju smjesu oblikujte u četiri riblje pljeskavice i obložite ostatkom krušnih mrvica. Pecite riblje pljeskavice s obje strane u nekoliko tura u tavi sa suncokretovim uljem na srednjoj vatri oko 3 minute dok ne porumene.

Savjet: Ove sočne riblje pljeskavice poslužite s remouladom, zelenom salatom i lukom u hrskavom integralnom pecivu. Ili probajte ovaj kulinarski užitak iz sjeverne Njemačke poslužiti sa svježom salatom od krumpira.

Juneće pljeskavice
Juneće pljeskavice sa salatom i pecivom na dasci.

S ovim sočnim junećim pljeskavicama priprema omiljenih hamburgera kod kuće ne može biti lakša i ukusnija.

Težina: Jednostavno

Posebna dodatna oprema: zdjela, tava

Sastojci za 4 porcije:
500 g junećeg vrata
1 glavica luka (oko 50 g)
1 režanj češnjaka
1 jaje
2 žlice krušnih mrvica
1 žličica srednje ljutog senfa
1 žličica koncentrata rajčice
1 žličica soli
¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
2 žlice suncokretova ulja

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 331 kcal | 32 g bjelančevina | 21 g masti | 3 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 22 minute

Ukupno vrijeme: 30 minuta

Priprema:

1
Da biste napravili pljeskavice, narežite junetinu na komade veličine 3 cm. Luk i češnjak ogulite i narežite luk na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite meso, luk i češnjak uz pomoć potiskivača (maksimalna razina). Dodajte jaje, krušne mrvice, senf, koncentrat rajčice, sol i crni papar i sve dobro promiješajte.

2
Mljeveno meso oblikujte u 4 pljeskavice i pecite s obje strane u tavi na suncokretovu ulju na srednjoj vatri oko 8 minuta.

Savjet: Uživajte u ovim ukusnim junećim pljeskavicama na tostiranim pecivima za hamburger s omiljenim dodatcima i umakom. Za ukusne cheeseburgere dodajte krišku cheddara na svaku pljeskavicu dok je vruća. Sir će se otopiti i dati ukusnu kremastu teksturu!

Veganske kobasice
Dva tanjura veganskih kobasica s pireom od batata.

Ove kobasice na biljnoj bazi raspadaju se u ustima i pršte okusom.

Težina: Srednja

Dodatni pribor: 2 zdjele, lim za pečenje, tava

Sastojci za 4 porcije:
300 g seitana (spremnog za upotrebu)
4 žlice pahuljica kvasca
3 žlice besana (brašno od slanutka)
2 žličice soli
2 žličice dimljene paprike (mljevene)
2 žličice suhog mažurana
2 žličice limunove korice (naribane)
1 žličica bijelog papra
1 žličica mljevenog kima
1 žličica češnjaka u prahu
½ žličice ribanog muškatnog oraščića
250 g bijelog graha iz konzerve (ocijeđenog)
1 glavica luka (oko 50 g)
5 žlica suncokretova ulja
200 ml napitka od soje
150 ml vode
Prozirna folija
3 žlice suncokretova ulja za prženje

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 396 kcal | 30 g bjelančevina | 21 g masti | 24 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Ukupno vrijeme: 2 sata

Priprema:

1
Za veganske kobasice u većoj zdjeli pomiješajte seitan, pahuljice kvasca, besan, sol, dimljenu papriku, sušeni mažuran, naribanu limunovu koricu, bijeli papar, mljeveni kim, češnjak u prahu i naribani muškatni oraščić.

2
Bijeli grah ostavite da se ocijedi, a tekućinu sačuvajte. Luk ogulite i narežite na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i pomoću potiskivača (maks. razina) usitnite bijeli grah i luk u grublju smjesu. Pomiješajte s tekućinom od graha, suncokretovim uljem, sojinim napitkom i vodom.

3
Dodajte smjesu graha u smjesu seitana i umijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji oko 15 minuta.

4
Tijesto podijelite na 8 dijelova, svaki dio stavite na prozirnu foliju i zarolajte u kobasicu dužine oko 22 cm. Okrenite krajeve prozirne folije tako da se zatvore. Svaku kobasicu zamotajte u poseban komad aluminijske folije, stavite na lim za pečenje i kuhajte na pari kako je navedeno:
Razina 3 (sredina)
Steam Plus: 100 °C
Vrijeme pečenja: oko 30 minuta

5
Izvadite kobasice iz pećnice i ostavite da se ohlade oko jedan sat.

Savjet: Ako vaša pećnica nema funkciju pare, jednostavno kuhajte zamotane kobasice u vodenoj kupki na oko 95 °C otprilike 20 minuta. Veganske kobasice ukusne su poslužene s pireom od batata i omiljenim umakom.

Postavljanje nastavka za sjeckalicu i recepti.

Uređaj za mljevenje MultiPower serije 4 s nastavcima: komora za mljevenje, cilindar sjeckalice i prstenasta matica – prikaz sastavljanja.

1. Postavite i fiksirajte komoru za mljevenje.

2. Postavite odabrani cilindar sjeckalice.

3. Zategnite prstenastu maticu i poravnajte sa sigurnosnom bravom.

I na kraju, veliki pladanj za hranu i potiskivač čine dodavanje namirnica u uređaj vrlo praktičnim.

Salata od crvenog kupusa
Jelo napravljeno u uređaju za mljevenje, salata od crvenog kupusa, falafel kuglice i humus.

Uživajte u živopisnim okusima uz našu neodoljivu salatu od crvenog kupusa.

Težina: Jednostavno

Posebna dodatna oprema: 1 posuda

Sastojci za 8 porcija:
450 g crvenog kupusa
1 glavica crvenog luka (oko 50 g)
1 mrkva (oko 80 g)
1 jabuka (oko 200 g)
2 žlice crvenog vinskog octa
1 žličica srednje ljutog senfa
150 g jogurta (1,5 % m. m.)
½ žličice soli
¼ žličice svježe mljevenog crnog papra

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 52 kcal | 3 g bjelančevina | 1 g masti | 10 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Ukupno vrijeme: 10 minuta

Priprema:

1
Za pripremu salate, crveni kupus narežite na trake širine otprilike 3 cm. Ogulite crveni luk, mrkvu i jabuku. Luk prerežite na pola. Jabuci izvadite jezgru i narežite na četvrtine. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite veliku zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite sve sastojke uz pomoć potiskivača (min. razina).

2
U zdjelu dodajte vinski ocat, senf, 150 g jogurta (1,5 % mliječne masti), sol i crni papar. Promiješajte i ostavite u hladnjaku do posluživanja.

Savjet: Ova bogata salata od crvenog kupusa odlična je u kombinaciji sa zlatno-smeđim falafelom. Na ovoj stranici pogledajte naš recept za hrskave falafel kuglice.

Riža od cvjetače
Zdjela s rižom od cvjetače pripremljenom u uređaju za mljevenje pored cvjetića cvjetače.

Odličan prilog koji jako dobro ide uz zeleni curry.

Težina: Jednostavno

Dodatni pribor: zdjela, lonac, tava

Sastojci za 4 porcije:

Za rižu od cvjetače
800 g cvjetića cvjetače
¾ žličice soli
2 žlice suncokretova ulja

Hranjive vrijednosti:
Po porciji oko: 40 kcal | 3 g bjelančevina | 0,4 g masti | 8 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Ukupno vrijeme: 15 minuta

Priprema:

1
Za pripremu riže od cvjetače, cvjetiće cvjetače narežite na komade veličine 3 cm. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i sitno nasjeckajte cvjetiće cvjetače uz pomoć potiskivača (maks. razina). Prebacite u cjedilo, posolite i ostavite sa strane da voda iscuri.

2
Lagano popržite rižu od cvjetače u tavi s 2 žlice suncokretova ulja na srednjoj vatri oko 5 minuta.

3
Rižu od cvjetače rasporedite po tanjurima i poslužite uz omiljeno glavno jelo ili drugi prilog.

Savjet: Kako biste pojačali okuse, lagano popržite cvjetaču na sezamovu ulju ili curry pospite prženim sezamom.

Riža od cvjetače odlično ide uz zeleni curry od povrća ili kao prženo jelo s povrćem po želji.

Vlažni Aargau kolač od mrkve
Kolač od mrkve pripremljen uz pomoć nastavka za mljevenje na tanjuru pored zdjele s bademima.

Ovaj klasični švicarski kolač od mrkve popularan je i među mladima i među starijima.

Težina: Jednostavno

Dodatni pribor: Kalup za tortu (Ø 18 cm), 2 zdjele, blender, lim za pečenje, lonac

Sastojci za 8 kriški kolača:
2 bjelanjka
150 g šećera
150 g mekog maslaca u kockicama
4 žumanjka
100 g mljevenih badema
170 g pšeničnog brašna (tip 550)
1½ žlica praška za pecivo
2 žličice ribane limunove korice
1 prstohvat soli
1 veći prstohvat mljevenog cimeta
3 mrkve, oko 80 g svaka
4 žličice listića badema
80 g džema od marelica
120 g šećera u prahu
2 žlice limunova soka
8 mrkvi od marcipana (po želji)
Maslac za mazanje

Hranjive vrijednosti: Po kriški oko: 561 kcal | 10 g bjelančevina | 30 g masti | 66 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Ukupno vrijeme: 65 minuta

Priprema:

1
Kalup za tortu (Ø 18 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove premažite s malo maslaca.

Zagrijte pećnicu prema uputama proizvođača: Gornji/donji grijač: 180 °C.

2
U posudi istucite bjelanjke i 50 g šećera. Premjestite smjesu u hladnjak i ohladite.

3
U zdjeli istucite kockice mekanog maslaca, žumanjke i preostali šećer dok ne dobijete pjenu. Dodajte mljevene bademe, pšenično brašno tip 550, prašak za pecivo, naribanu limunovu koricu, sol i mljeveni cimet i sve dobro promiješajte.

4
Ogulite mrkvu. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite zdjelu sa smjesom ispod izlaznog otvora i sitno nasjeckajte mrkvu uz pomoć potiskivača (min. razina). Dodajte tučene bjelanjke i lopaticom sve zamiješajte u glatku smjesu.

5
Ulijte smjesu u pripremljen kalup za kolače, poravnajte i pecite kako je naznačeno: Kalup za torte na rešetki na drugoj razini (donja trećina)
Gornji/donji grijač: 180 °C
Vrijeme pečenja: oko 45 minuta

6
Kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.

7
Tostirajte bademe u listićima u tavi na srednje jakoj vatri i ostavite sa strane. Zagrijte džem od marelica u loncu na srednje jakoj vatri. U međuvremenu pomiješajte šećer u prahu i limunov sok da dobijete glatku glazuru.

8
Kad se ohladi, izvadite kolač iz kalupa i premažite vrućim džemom od marelica. Prelijte tortu glazurom i rubove ukrasite prženim listićima badema. Ukrasite Aargau kolač od mrkve mrkvom od marcipana ako želite i poslužite.

Savjet: Aargau kolač od mrkve možete napraviti i s mljevenim lješnjacima. Mljevene bademe jednostavno zamijenite istom količinom mljevenih lješnjaka.

Popečci od povrća s umakom od začinskog bilja
Popečci od povrća na tanjuru, pored umaka od jogurta i zdjelice nasjeckanog mladog luka.

Orasi i šareno miješano povrće čine ove popečke uistinu ukusnima. Brzi ručak poslužen s umakom od jogurta od svježeg začinskog bilja.

Težina: Srednja

Dodatni pribor: 2 zdjele, tava

Sastojci za 4 porcije:

Za umak od začinskog bilja
1 vezica miješanog svježeg začinskog bilja
300 g jogurta (3,5 % m. m.)
200 g vrhnja crème fraîche
½ žličice soli
1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra

Za popečke od povrća
2 mlada luka
6 mrkvi (svaka oko 80 g)
2 krumpira (svaki oko 75 g)
75 g oraha
60 g pšeničnog brašna (tip 405)
3 jaja
½ žličice mljevene slatke paprike
1 žličica soli
70 ml suncokretova ulja
2 mlada luka (za ukras)

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 398 kcal | 13 g bjelančevina | 20 g masti | 42 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 27 minuta

Ukupno vrijeme: 27 minuta

Priprema:

1
Da biste napravili umak od začinskog bilja, uklonite listiće s vezice svježeg miješanog začinskog bilja i sitno nasjeckajte. Pomiješajte u zdjeli s jogurtom (3,5 % mliječne masti), crème fraîcheom, soli i crnim paprom i ohladite.

2
Za pripremu popečaka s povrćem, mladi luk narežite na tanke kolutiće i ostavite sa strane. Mrkvu i krumpir ogulite i prerežite na pola ili na četvrtine, ovisno o veličini. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i nasjeckajte mrkvu, krumpir i orahe uz pomoć potiskivača (maks. razina). Dodajte mladi luk, brašno tip 405, jaja, slatku papriku i sol i sve dobro promiješajte.

3
U tavi zagrijte suncokretovo ulje. Upotrijebite žlicu za dodavanje malih količina povrća i mješavine jaja u tavu. Ravnomjerno pritisnite kako biste napravili male popečke. Pržite s obje strane na srednje jakoj vatri dok ne porumene i postanu hrskavi.

4
Narežite dva mlada luka na sitne kolutiće. Popečke od povrća s umakom od začinskog bilja složite na tanjure i poslužite ukrašene mladim lukom.

Savjet: Za malo drukčije okuse, isprobajte različite sastojke, npr. tikvice ili bundevu za pripremu tijesta.

Okruglice punjene mljevenom junetinom i povrćem
Punjene okruglice na tanjurima, pored kineskih štapića i zdjelica s mladim lukom i sjemenkama crnog sezama.

Ove zasitne okruglice u azijskom stilu punjene mljevenim mesom i povrćem vode vaše nepce na ukusno putovanje.

Težina: Napredno

Dodatni pribor: 3 zdjele, blender, kuhinjska krpa, tava, valjak za tijesto

Sastojci za 4 porcije:
260 g pšeničnog brašna (tip 405)
140 ml vruće vode
¼ crvene čili papričice
1 komad đumbira (oko 2 cm)
1 mrkva (oko 80 g)
50 g šampinjona
100 g junećeg vrata
3 ljutike (svaka oko 40 g)
2 češnja češnjaka
2 žlice sezamova ulja
2 žlice svijetlog sojina umaka
½ žličice umaka worcester
1 žličica krušnih mrvica
¼ žličice soli
2 prstohvata crnog papra (svježe mljevenog)
150 g pak choija
2 žlice suncokretova ulja
1 žlica sjemenki crnog sezama (za ukras)
2 mlada luka (za ukras)

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 504 kcal | 24 g bjelančevina | 19 g masti | 55 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 1 sat

Ukupno vrijeme: 1 sat i 40 minuta

Priprema:

1
Pšenično brašno tip 405 mijesiti s vrućom vodom otprilike 10 minuta da dobijete čvrsto tijesto. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji najmanje jedan sat.

2
Crvenu čili papričicu očistite od sjemenki, đumbir ogulite i sitno nasjeckajte. Ogulite mrkvu, očistite šampinjone i prerežite na pola. Pričvrstite nastavak za usitnjavanje s cilindrom za grubo sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora, nasjeckajte mrkvu i šampinjone uz pomoć potiskivača i ostavite sa strane (min. razina).

3
Junetinu narežite na komade veličine 3 cm. Ljutiku i režnjeve češnjaka ogulite i prerežite na pola. Uklonite nastavak za sjeckanje i zamijenite ga nastavkom za mljevenje mesa s diskom sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora; meso, ljutiku i režnjeve češnjaka postupno usitnite uz pomoć potiskivača (maks. razina).

4
Popržite povrće i mješavinu mljevenog mesa u tavi s dvjema žlicama sezamova ulja na srednjoj vatri oko 7 minuta. Pomiješajte sa svijetlim sojinim umakom, umakom worcester, krušnim mrvicama, soli i crnim paprom. Dodajte pak choi narezan na tanke trakice i pržite još 3 minute dok malo ne omekša. Ostaviti da se ohladi.

5
Rukama premijesite tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini i oblikujte dva valjka. Svaki podijelite na 8 jednakih dijelova i razvaljajte u tanke pogačice (Ø 10 cm). Kad se ohladi, stavite 1 do 2 žličice nadjeva u sredini svake pogačice. Lagano navlažite rub jedne polovice i pritisnite uz rub suprotne polovice u sredini. Napravite karakterističan oblik gyoza i čvrsto pritisnite rubove zajedno. Okruglice stavite na pobrašnjen tanjur.

6
Zagrijte dvije žlice suncokretova ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Pržite okruglice na ulju 2 do 3 minute dok ne porumene. Dodajte pola šalice vode i kuhajte okruglice poklopljene oko 7 minuta dok voda ne ispari.

7
Mladi luk narežite na tanke kolutiće. Okruglice složite na tanjure, pospite crnim sezamom i mladim lukom te poslužite s umakom po želji.

Savjet: Probajte upotrijebiti povrće poput paprike ili brokule kao ukusan nadjev.

Postavljanje nastavka za kobasice i recepti.

Uređaj za mljevenje MultiPower serije 4 s nastavcima: komora za mljevenje, vijak za ubacivanje, prsten ležaja, nastavak za kobasice i prstenasta matica – prikaz sastavljanja.

1. Postavite i fiksirajte komoru za mljevenje.

2. Postavite vijak za ubacivanje u komoru za mljevenje.

3. Postavite prsten ležaja.

4. Postavite nastavak za kobasice.

5. Zategnite prednju maticu i poravnajte sa sigurnosnom bravom.

I na kraju, veliki pladanj za hranu i potiskivač čine dodavanje namirnica u uređaj vrlo praktičnim.

Curry kobasice
Tanjur s kobasicama i curry umakom uz krumpiriće i zdjelice s kečapom i začinima.

Pripremite klasičnu njemačku curry kobasicu kod kuće uz ovaj ukusni recept.

Težina: Napredno

Dodatni pribor: 3 zdjele, tava

Sastojci za 4 porcije:

Za kobasice
300 g svinjske potrbušine
200 g filea
1,5 m svinjskog crijeva za kobasicu (vel. 28/30)
100 ml vrhnja (35 % m. m.)
1 jaje
1½ žličica soli
½ žličice crnog papra (svježe mljevenog)
1 žličica limunova soka
2 žličice suhog mažurana
½ žličice mljevenog kima
½ žličice ribanog muškatnog oraščića

Za curry umak
300 g kečapa od rajčice
100 ml vode
1 žlica meda
1½ žlice curry praha
½ žličice ljute paprike (mljevene)
1 žličica soli
¼ žličice crnog papra (svježe mljeveni)

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 681 kcal | 41 g bjelančevina | 40 g masti | 19 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Ukupno vrijeme: 40 minuta

Priprema:

1
Za pripremu kobasice skinite kožu sa svinjetine. Oba komada mesa narežite na manje komade veličine 3 cm. Namočite svinjsko crijevo prema uputama na pakiranju.

2
Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i postupno usitnite meso za kobasice uz pomoć potiskivača (maks. razina).

3
Mesu dodajte vrhnje (35 % mliječne masti), jaje, sol, crni papar, limunov sok, sušeni mažuran, mljeveni kim i naribani muškatni oraščić te sve izmiješajte rukama.

4
Uklonite nastavak za mljevenje mesa i postavite nastavak za punjenje kobasica. Namočeno svinjsko crijevo navucite na nastavak za punjenje kobasica i zavežite čvor na kraju. Postupno punite crijevo mesom iz posude za punjenje, pazeći da uđe što manje zraka i da ne prepunite crijevo kako ne bi puknulo (maks. razina). Zavežite još jedan čvor na kraju i zatim zavrnite tako da dobijete četiri kobasice jednake veličine.

5
U tavi s 30 ml suncokretova ulja na srednje jakoj vatri ravnomjerno popecite domaće kobasice sa svih strana.

6
Za pripremu curry umaka dodajte kečap od rajčice, vodu, med, curry prah, ljutu papriku, sol i crni papar u zdjelu i promiješajte. Kobasice narežite na ploške debljine 1 cm i pomiješajte s curry umakom.

7
Curry kobasice pospite curryjem i poslužite.

Savjet: Kriške krumpira, pomfrit, pomfrit od batata ili bijeli kruh dobro idu uz ove curry kobasice.

Domaće kobasice sa sirom
Pečene kobasice poredane na drvenoj dasci pored salate od krumpira i zdjelica začinskog bilja.

Ove kobasice sa sirom daju novi štih klasičnom jelu uz savršenu mješavinu začina.

Težina: Napredno

Dodatni pribor: 3 zdjele, 2 lonca, tava

Sastojci za 4 porcije:
300 g svinjske potrbušine
200 g filea
125 g alpskog sira
2 žličice soli
¾ žličice bijelog papra (svježe mljevenog)
¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
¼ žličice naribane limunove korice
1 žličica sušenog mažurana
¼ žličice mljevenog kima
¼ žličice češnjaka u prahu
½ žličice mljevenog pimenta
1,5 m svinjskog crijeva za kobasicu (vel. 28/30)
Suncokretovo ulje za prženje

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 467 kcal | 28 g bjelančevina | 39 g masti | 0,4 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Ukupno vrijeme: 50 minuta

Postupak :

1
Da biste napravili kobasice sa sirom, skinite kožu sa svinjetine. Oba komada mesa narežite na manje komade veličine 3 cm. Namočite svinjsko crijevo prema uputama na pakiranju.

2
Alpski sir narežite na trake širine 2 cm. Pričvrstite nastavak za sjeckanje s cilindrom za grubo sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i grubo naribajte alpski sir uz pomoć potiskivača (min. razina).

3
Skinite nastavak za sjeckanje i pričvrstite nastavak za mljevenje mesa s diskom sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i postupno usitnjavajte meso za kobasice uz pomoć potiskivača (maks. razina).

4
U meso dodajte naribani sir, sol, bijeli papar, naribani muškatni oraščić, koricu limuna, sušeni mažuran, mljeveni kim, češnjak u prahu i mljeveni piment te sve dobro izmiješajte rukama.

5
Uklonite nastavak za mljevenje mesa i pričvrstite nastavak za punjenje kobasica. Namočeno svinjsko crijevo navucite na nastavak za punjenje kobasica i zavežite čvor na kraju. Postupno punite crijevo smjesom mesa i sira iz posude za punjenje, pazeći da uđe što manje zraka i da ne prepunite crijevo kako ne bi puknulo (maks. razina). Zavežite još jedan čvor na kraju i zatim zavrnite tako da dobijete osam kobasica jednake veličine. Pokrijte i ohladite.

6
U tavi sa suncokretovim uljem na srednje jakoj vatri ravnomjerno popržite sir sa svih strana.

7
Na tanjur složite kobasice i poslužite uz omiljeni prilog.

Savjet: Probajte ementaler ili drugu vrstu sira izraženog okusa umjesto alpskog sira.

Postavljanje nastavka za kebbe i recepti.

Uređaj za mljevenje MultiPower serije 4 s nastavcima: komora za mljevenje, vijak za ubacivanje, nastavak za kebbe i prstenasta matica – prikaz sastavljanja.

1. Postavite i fiksirajte komoru za mljevenje.

2. Postavite vijak za ubacivanje u komoru za mljevenje.

3. Postavite nastavak za kebbe.

4. Zategnite prednju maticu i poravnajte sa sigurnosnom bravom.

I na kraju, veliki pladanj za hranu i potiskivač čine dodavanje namirnica u uređaj vrlo praktičnim.

Orijentalne kuglice od mljevenog mesa i bulgura s umakom od jogurta i metvice (kebbe)
Juneći kebbe na tanjuru s jogurtom od metvice.

Kebbe, jelo vrlo popularno na Bliskom istoku, sadrži mljeveno meso umotano u hrskavi premaz od tijesta od bulgura. Ukusno je posluženo s jogurtom od metvice.

Težina: srednja

Dodatni pribor: 3 zdjele, 2 tave

Sastojci za 4 porcije:

Za tijesto
300 g bulgur pšenice
1,5 žličica soli
1 žličica crnog papra (svježe mljevenog)
2 prstohvata mljevenog kumina
1 žličica mljevenog pimenta
0,5 žličice mljevenog cimeta
1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
1 prstohvat čilija u prahu
450 ml kipuće vode

Za nadjev
3 žlice pinjola
2 x 300 g (ukupno 600 g) junetine bez masnoće
1,5 glavica luka (oko 75 g)
2 češnja češnjaka
1,5 žlica suncokretova ulja za prženje
3 žlice svježeg peršina
2 žličice mljevenog kumina
1,5 žličica mljevenog pimenta
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica soli
1 žličica crnog papra (svježe mljevenog)

Za umak
2 žlice svježe metvice
250 g jogurta (3,5 % m.m.)
2 žlice limunova soka
0,5 žličice soli
1 prstohvat crnog papra (svježe mljevenog)

Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 812 kcal | 45 g bjelančevina | 37 g masti | 68 g ugljikohidrata

Vrijeme pripreme: 1 sat i 8 minuta

Ukupno vrijeme: 1 sat i 35 minuta

Priprema:

1
Da biste napravili tijesto, u zdjeli pomiješajte bulgur pšenicu, sol, crni papar, mljeveni kumin, piment, cimet, muškatni oraščić i čili u prahu. Dodajte kipuću vodu i ostavite da bubri oko 30 minuta.

2
Za nadjev prepecite pinjole u tavi bez ulja na srednje jakoj vatri dok ne porumene. Prenesite u zdjelu i ostavite da odstoji.

3
Luk i češnjak ogulite, a luk narežite na osam komada. 300 g junetine narežite na komade veličine 3 cm. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite meso, luk i režnjeve češnjaka uz pomoć potiskivača (maks. razina).

4
Mješavinu mljevenog mesa i luka pržite na suncokretovu ulju na srednjoj vatri oko 7 minuta dok se ne počne raspadati.

5
Listiće peršina sitno nasjeckajte i dodajte u mljeveno meso. Umiješajte mljeveni kumin, piment, cimet, sol, crni papar i pržene pinjole te pržite još dvije minute. Mljeveno meso maknite s vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.

6
U međuvremenu narežite drugih 300 g junetine na komade veličine 3 cm. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk s manjim rupicama (3 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite meso uz pomoć potiskivača (maksimalna razina). Ponovite korak za mljevenje (maks. razina). Zatim sameljite namočenu mješavinu bulgura iz prvog koraka u mekanu smjesu uz pomoć potiskivača (maks. razina).

7
Smjesu od bulgura i sirova mesa mijesite 10 minuta. Ostavite da se odmori 10 minuta.

8
Uklonite nastavak za mljevenje mesa i pričvrstite nastavak za kebbe. Tijesto oblikujte u trakice debljine 3 cm. Oblikujte ih u školjke uz pomoć potiskivača (maks. razina). Izrežite školjke na željenu duljinu.

9
Zatvorite jednu stranu školjki navlaženim prstima kako biste dobili suženi oblik, žlicom dodajte malo kuhanog nadjeva od mljevenog mesa u otvor i zatvorite ga čajnom žličicom kako biste dobili klasični oblik kebbea.

10
U tavi zagrijte veću količinu suncokretova ulja, pažljivo dodajte kebbe u vruće ulje i pržite sa svih strana dok ne porumene.

11
Za pripremu umaka od jogurta i metvice, u zdjeli pomiješajte jogurt, sok od limuna, sol i crni papar. U smjesu dodajte sitno nasjeckane listove svježe metvice. Poslužite vruće orijentalne okruglice od mljevenog bulgura s umakom od jogurta i metvice i uživajte.

Savjet: Tradicionalno se ovo jelo priprema s janjećim mesom. Za još intenzivniji okus, slobodno dodajte dvije žlice grožđica u nadjev.

MyBosch

Besplatno se registrirajte i uživajte u mnogim pogodnostima!

Servis

Izvanredna usluga – prije i nakon kupnje.

01 5520 888

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitetu, savršenstvo i pouzdanost.

Prodajna mjesta

Pronađite prodajno mjesto u svojoj blizini!