Hvala što ste odabrali Bosch uređaj za mljevenje hrane. Ovdje je sve što trebate znati da biste započeli.
Pokazat ćemo vam koliko je lako sastaviti vaš MultiPower Serie 4 i koji se nastavci upotrebljavaju za koji zadatak.
Krenite odmah.
Raspakirajte svoj uređaj za mljevenje mesa MultiPower serije 4 kako i započnite novo razdoblje pripreme hrane. Pokazat ćemo vam kako je jednostavno postaviti različite nastavke kako biste mogli krenuti u tren oka.
Vaš uređaj za mljevenje mesa dizajniran je za intuitivno rukovanje, s praktičnim idejama za pohranu i dijelovima koji se lako čiste.
Spremni za početak? Kako bismo vas nadahnuli, uključili smo i neke recepte grupirane prema vrsti nastavka.
Postavljanje nastavka za mljevenje i recepti.
1. Postavite i fiksirajte komoru za mljevenje.
2. Postavite vijak za ubacivanje u komoru za mljevenje.
3. Dodajte dvostrane oštrice.
4. Stavite odabrani disk.
5. Zategnite prstenastu maticu i poravnajte sa sigurnosnom bravom.
I na kraju, veliki pladanj za hranu i potiskivač čine dodavanje namirnica u uređaj vrlo praktičnim.
Hrskave izvana, mekane iznutra, ove falafel kuglice pršte aromatičnim začinima i zdravim okusima.
Težina: Srednja
Dodatni pribor: 1 lim za pečenje
Sastojci za 20 falafela:
250 g slanutka (sušenog)
1 glavica luka (oko 50 g)
2 češnja češnjaka
50 g svježeg peršina
25 ml limunova soka
1½ žličica soli
1 prstohvat crnog papra (svježe mljevenog)
1 žličica mljevenog kumina
½ žličice mljevenog korijandra
1 žličica praška za pecivo
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 47 kcal | 3 g bjelančevina | 1 g masti | 8 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme: 12 sati i 45 minuta
Priprema:
1
Da biste napravili falafel, namačite slanutak najmanje 12 sati. Promijenite vodu na pola vremena.
2
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu prema uputama proizvođača:
Pećnica s ventilatorom: 180 °C
3
Namočeni slanutak isperite, ogulite luk i češnjak i narežite luk na osam komada. Odvojite listove peršina. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk s manjim rupicama (3 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i postupno sve usitnite u finu smjesu uz pomoć potiskivača (maks. razina).
4
U smjesu umiješajte sol, crni papar, mljeveni kumin, mljeveni korijandar i prašak za pecivo. Vlažnim rukama oblikujte 20 kuglica i stavite ih na lim za pečenje. Pecite falafel kako je naznačeno:
Razina 2 (donja trećina) + 4 (gornja trećina)
Pećnica s ventilatorom: 180 °C
Vrijeme pečenja: oko 25 minuta
Savjet: Poslužite svoje ukusne falafel kuglice uz različito povrće ili umake: na primjer, s umakom od avokada ili jogurta. Inspiraciju potražite u našim receptima za humus i salatu od crvenog kupusa.
Kremast, gladak i prepun živahnih okusa slanutka, tahinija i reskog limuna. Ovaj omiljeni bliskoistočni umak pravi je užitak koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji.
Težina: Jednostavno
Posebna dodatna oprema: 1 posuda
Sastojci za 8 porcija:
400 g slanutka iz konzerve
1 režanj češnjaka
4 žlice soka od limuna
40 g tahinija
1 žličica mljevenog kumina
1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
½ žličice soli
½ žličice čili pahuljica
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 124 kcal | 4 g bjelančevina | 5 g masti | 14 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Ukupno vrijeme: 10 minuta
Priprema:
1
Ocijedite slanutak i sačuvajte tekućinu. Ogulite češnjak. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk s manjim rupicama (3 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite slanutak s češnjakom u humus pomoću potiskivača (maks. razina).
2
U zdjelu dodajte 50 ml vode od slanutka (aquafaba), limunov sok, tahini, mljeveni kumin, ekstradjevičansko maslinovo ulje, sol i pahuljice čilija, miješajte dok ne postane kremasto i ostavite sa strane dok ne budete spremni za posluživanje.
Savjet: Uživajte u ovom ukusnom kremastom humusu kao umaku, s kruhom ili u kombinaciji sa zlatno-smeđim falafelom. Na ovoj stranici pogledajte naš recept za hrskave falafel kuglice.
Zdrave i ukusne, ove vegetarijanske pljeskavice od povrća i zobenih pahuljica jednako su ukusne kao i tradicionalne mesne pljeskavice.
Težina: Jednostavno
Dodatni pribor: zdjela, tava, lopatica s prorezima
Sastojci za 4 porcije:
½ vezice svježeg peršina
0,25 poriluka (oko 50 g)
1 glavica luka (oko 50 g)
1 režanj češnjaka
1 mrkva (oko 100 g)
50 g korijena celera
200 g sitno mljevenih zobenih pahuljica
1 jaje
200 ml vode
1 žličica soli
2 prstohvata crnog papra (svježe mljevenog)
Suncokretovo ulje za prženje
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 228 kcal | 9 g bjelančevina | 5 g masti | 40 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme: 45 minuta
Priprema:
1
Svježi peršin nasjeckajte, a poriluk narežite na tanke kolutiće.
2
Ogulite luk, češanj češnjaka, mrkvu i korijen celera. Luk prerežite na pola, a korijen celera narežite na trakice širine 3 cm. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite povrće uz pomoć potiskivača (min. razina).
3
U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, jaje, vodu, sol i crni papar i ostavite stajati oko 15 minuta. Sve zajedno ravnomjerno pomiješajte s povrćem i peršinom.
4
Smjesu oblikujte u 4 pljeskavice i pecite s obje strane u tavi na suncokretovu ulju na srednjoj vatri oko 7 minuta.
5
Pljeskavice od povrća složite u burgere, dodajte pecivo po želji, zelenu salatu, rajčicu i umake.
Savjet: Ove pljeskavice jednako su ukusne u salati bez peciva za hamburger.
Ove začinjene mesne okruglice u ukusnom umaku od rajčice donose autentične grčke okuse na vaš stol.
Težina: Jednostavno
Dodatni pribor: 2 zdjele, velika tava
Sastojci za 4 porcije:
Za mesne okruglice
200 g junećeg vrata
200 g junećeg filea
1 glavica luka (oko 50 g)
2 češnja češnjaka
30 g panko mrvica
1 jaje
½ vezice svježeg peršina
2 žličice sušenog origana
1 žličica sušene metvice
1 žličica mljevenog kumina
¼ žličice čili pahuljica
1 prstohvat mljevenog klinčića
½ žličice soli
¼ žličice crnog papra (svježe mljeveni)
3 žlice maslinova ulja (za prženje)
Za umak od rajčice
1 režanj češnjaka
400 g sjeckanih rajčica iz konzerve
½ žličice cimeta 1 žličica meda
½ žličice sušenog origana
½ žličice sušenog bosiljka
½ žličice soli
2 prstohvata crnog papra (svježe mljevenog)
4 pitta kruha (oko 60 g za svaku porciju)
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 487 kcal | 22 g bjelančevina | 28 g masti | 33 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme: 47 minuta
Priprema:
1
Junetinu narežite na komade veličine 3 cm. Luk i češnjak ogulite i narežite luk na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite meso, luk i režnjeve češnjaka uz pomoć potiskivača (maks. razina). .
2
U veliku zdjelu dodajte panko mrvice, jaje i 3 žlice vode, promiješajte i ostavite da kratko odstoji. Dodajte sitno sjeckane listiće peršina. Dodajte mljeveno meso, sušeni origano, sušenu metvicu, mljeveni kumin, čili pahuljice, mljeveni klinčić, sol i crni papar i sve dobro promiješajte.
3
Vlažnim rukama oblikujte mljeveno meso u 16 kuglica jednake veličine i svaku pržite sa svih strana na maslinovu ulju u velikoj dubokoj tavi na srednje jakoj vatri 2 minute. Izvadite mesne okruglice iz tave i ostavite sa strane.
4
Za umak ogulite češnjak i sitno nasjeckajte. Zagrijte ga u tavi sa sjeckanom rajčicom iz konzerve, cimetom, medom, sušenim origanom, bosiljkom, soli i crnim paprom i ostavite da se kuha oko 5 minuta. Dodajte mesne okruglice i lagano kuhajte još 12 minuta ili dok se umak ne zgusne, a mesne okruglice ne budu kuhane.
5
Mesne okruglice u umaku od rajčice posložite na tanjure i poslužite s pitta kruhom.
Savjet: Kao alternativu miješanom mljevenom mesu možete upotrijebiti i teleće ili janjeće mljeveno meso. Ili dodajte feta sir u umak od rajčice kako bi postao kremastiji.
Jednostavne za napraviti, ove ukusne male kuglice pružit će vam brzi nalet energije dok obavljate poslove izvan kuće.
Težina: Jednostavno
Dodatni pribor: 2 zdjelice
Sastojci za 20 kuglica :
1 mrkva (oko 100 g)
80 g badema
40 g oraha
0,5 mahune vanilije
180 g datulja bez koštica
30 g naribanog kokosa
½ žličice mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog cimeta
Hranjive vrijednosti: Na 100 g oko.: 358 kcal | 7 g bjelančevina | 21 g masti | 39 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Ukupno vrijeme: 15 minuta
Priprema:
1
Ogulite mrkvu. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i nasjeckajte mrkvu pomoću potiskivača (minimalna razina).
2
Pomiješajte krupno nasjeckane bademe i orahe sa sjemenkama mahune vanilije, dodajte datulje bez koštica, 15 g naribanog kokosa, mljeveni đumbir i mljeveni cimet. Skinite nastavak za sjeckanje i pričvrstite nastavak za mljevenje mesa s diskom sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora; smjesu datulja i mrkve samljeti u gustu, glatku masu pomoću potiskivača (maks. razina).
3
Od smjese oblikujte 20 kuglica jednake veličine i uvaljajte ih u ostatak naribanog kokosa. Uživajte odmah ili čuvajte u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.
Savjet: Vrlo je lako zamijeniti sastojke i dobiti nove okuse: Na primjer, probajte neko drugo sušeno voće, orašaste plodove i začine ili svoje energetske kuglice uvaljajte u prah od kakaa ili mljevene orašaste plodove.
Ukusno jelo sa sjevera Njemačke!
Težina: Jednostavno
Dodatni pribor: zdjela, tava
Sastojci za 4 porcije:
400 g fileta kolje
1 glavica luka (oko 50 g)
1 jaje
80 g krušnih mrvica
1 žlica limunova soka
¼ vezice peršina
½ žlice soli
¼ žlice papra
Suncokretovo ulje za prženje
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 504 kcal | 34 g bjelančevina | 32 g masti | 58 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 27 minuta
Ukupno vrijeme: 27 minuta
Priprema:
1
Da biste napravili riblje pljeskavice, narežite filet kolje na komade veličine 3 cm. Luk ogulite i narežite na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk s većim rupicama (8 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i pomoću potiskivača (maks. razina) sameljite filet kolje i luk.
2
Pomiješajte jaje, 40 g krušnih mrvica, limunov sok, peršin, sol i crni papar s ribljom smjesom.
3
Riblju smjesu oblikujte u četiri riblje pljeskavice i obložite ostatkom krušnih mrvica. Pecite riblje pljeskavice s obje strane u nekoliko tura u tavi sa suncokretovim uljem na srednjoj vatri oko 3 minute dok ne porumene.
Savjet: Ove sočne riblje pljeskavice poslužite s remouladom, zelenom salatom i lukom u hrskavom integralnom pecivu. Ili probajte ovaj kulinarski užitak iz sjeverne Njemačke poslužiti sa svježom salatom od krumpira.
S ovim sočnim junećim pljeskavicama priprema omiljenih hamburgera kod kuće ne može biti lakša i ukusnija.
Težina: Jednostavno
Posebna dodatna oprema: zdjela, tava
Sastojci za 4 porcije:
500 g junećeg vrata
1 glavica luka (oko 50 g)
1 režanj češnjaka
1 jaje
2 žlice krušnih mrvica
1 žličica srednje ljutog senfa
1 žličica koncentrata rajčice
1 žličica soli
¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
2 žlice suncokretova ulja
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 331 kcal | 32 g bjelančevina | 21 g masti | 3 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 22 minute
Ukupno vrijeme: 30 minuta
Priprema:
1
Da biste napravili pljeskavice, narežite junetinu na komade veličine 3 cm. Luk i češnjak ogulite i narežite luk na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite meso, luk i češnjak uz pomoć potiskivača (maksimalna razina). Dodajte jaje, krušne mrvice, senf, koncentrat rajčice, sol i crni papar i sve dobro promiješajte.
2
Mljeveno meso oblikujte u 4 pljeskavice i pecite s obje strane u tavi na suncokretovu ulju na srednjoj vatri oko 8 minuta.
Savjet: Uživajte u ovim ukusnim junećim pljeskavicama na tostiranim pecivima za hamburger s omiljenim dodatcima i umakom. Za ukusne cheeseburgere dodajte krišku cheddara na svaku pljeskavicu dok je vruća. Sir će se otopiti i dati ukusnu kremastu teksturu!
Ove kobasice na biljnoj bazi raspadaju se u ustima i pršte okusom.
Težina: Srednja
Dodatni pribor: 2 zdjele, lim za pečenje, tava
Sastojci za 4 porcije:
300 g seitana (spremnog za upotrebu)
4 žlice pahuljica kvasca
3 žlice besana (brašno od slanutka)
2 žličice soli
2 žličice dimljene paprike (mljevene)
2 žličice suhog mažurana
2 žličice limunove korice (naribane)
1 žličica bijelog papra
1 žličica mljevenog kima
1 žličica češnjaka u prahu
½ žličice ribanog muškatnog oraščića
250 g bijelog graha iz konzerve (ocijeđenog)
1 glavica luka (oko 50 g)
5 žlica suncokretova ulja
200 ml napitka od soje
150 ml vode
Prozirna folija
3 žlice suncokretova ulja za prženje
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 396 kcal | 30 g bjelančevina | 21 g masti | 24 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme: 2 sata
Priprema:
1
Za veganske kobasice u većoj zdjeli pomiješajte seitan, pahuljice kvasca, besan, sol, dimljenu papriku, sušeni mažuran, naribanu limunovu koricu, bijeli papar, mljeveni kim, češnjak u prahu i naribani muškatni oraščić.
2
Bijeli grah ostavite da se ocijedi, a tekućinu sačuvajte. Luk ogulite i narežite na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i pomoću potiskivača (maks. razina) usitnite bijeli grah i luk u grublju smjesu. Pomiješajte s tekućinom od graha, suncokretovim uljem, sojinim napitkom i vodom.
3
Dodajte smjesu graha u smjesu seitana i umijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji oko 15 minuta.
4
Tijesto podijelite na 8 dijelova, svaki dio stavite na prozirnu foliju i zarolajte u kobasicu dužine oko 22 cm. Okrenite krajeve prozirne folije tako da se zatvore. Svaku kobasicu zamotajte u poseban komad aluminijske folije, stavite na lim za pečenje i kuhajte na pari kako je navedeno:
Razina 3 (sredina)
Steam Plus: 100 °C
Vrijeme pečenja: oko 30 minuta
5
Izvadite kobasice iz pećnice i ostavite da se ohlade oko jedan sat.
Savjet: Ako vaša pećnica nema funkciju pare, jednostavno kuhajte zamotane kobasice u vodenoj kupki na oko 95 °C otprilike 20 minuta. Veganske kobasice ukusne su poslužene s pireom od batata i omiljenim umakom.
Postavljanje nastavka za sjeckalicu i recepti.
1. Postavite i fiksirajte komoru za mljevenje.
2. Postavite odabrani cilindar sjeckalice.
3. Zategnite prstenastu maticu i poravnajte sa sigurnosnom bravom.
I na kraju, veliki pladanj za hranu i potiskivač čine dodavanje namirnica u uređaj vrlo praktičnim.
Uživajte u živopisnim okusima uz našu neodoljivu salatu od crvenog kupusa.
Težina: Jednostavno
Posebna dodatna oprema: 1 posuda
Sastojci za 8 porcija:
450 g crvenog kupusa
1 glavica crvenog luka (oko 50 g)
1 mrkva (oko 80 g)
1 jabuka (oko 200 g)
2 žlice crvenog vinskog octa
1 žličica srednje ljutog senfa
150 g jogurta (1,5 % m. m.)
½ žličice soli
¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 52 kcal | 3 g bjelančevina | 1 g masti | 10 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Ukupno vrijeme: 10 minuta
Priprema:
1
Za pripremu salate, crveni kupus narežite na trake širine otprilike 3 cm. Ogulite crveni luk, mrkvu i jabuku. Luk prerežite na pola. Jabuci izvadite jezgru i narežite na četvrtine. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite veliku zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite sve sastojke uz pomoć potiskivača (min. razina).
2
U zdjelu dodajte vinski ocat, senf, 150 g jogurta (1,5 % mliječne masti), sol i crni papar. Promiješajte i ostavite u hladnjaku do posluživanja.
Savjet: Ova bogata salata od crvenog kupusa odlična je u kombinaciji sa zlatno-smeđim falafelom. Na ovoj stranici pogledajte naš recept za hrskave falafel kuglice.
Odličan prilog koji jako dobro ide uz zeleni curry.
Težina: Jednostavno
Dodatni pribor: zdjela, lonac, tava
Sastojci za 4 porcije:
Za rižu od cvjetače
800 g cvjetića cvjetače
¾ žličice soli
2 žlice suncokretova ulja
Hranjive vrijednosti:
Po porciji oko: 40 kcal | 3 g bjelančevina | 0,4 g masti | 8 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Ukupno vrijeme: 15 minuta
Priprema:
1
Za pripremu riže od cvjetače, cvjetiće cvjetače narežite na komade veličine 3 cm. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i sitno nasjeckajte cvjetiće cvjetače uz pomoć potiskivača (maks. razina). Prebacite u cjedilo, posolite i ostavite sa strane da voda iscuri.
2
Lagano popržite rižu od cvjetače u tavi s 2 žlice suncokretova ulja na srednjoj vatri oko 5 minuta.
3
Rižu od cvjetače rasporedite po tanjurima i poslužite uz omiljeno glavno jelo ili drugi prilog.
Savjet: Kako biste pojačali okuse, lagano popržite cvjetaču na sezamovu ulju ili curry pospite prženim sezamom.
Riža od cvjetače odlično ide uz zeleni curry od povrća ili kao prženo jelo s povrćem po želji.
Ovaj klasični švicarski kolač od mrkve popularan je i među mladima i među starijima.
Težina: Jednostavno
Dodatni pribor: Kalup za tortu (Ø 18 cm), 2 zdjele, blender, lim za pečenje, lonac
Sastojci za 8 kriški kolača:
2 bjelanjka
150 g šećera
150 g mekog maslaca u kockicama
4 žumanjka
100 g mljevenih badema
170 g pšeničnog brašna (tip 550)
1½ žlica praška za pecivo
2 žličice ribane limunove korice
1 prstohvat soli
1 veći prstohvat mljevenog cimeta
3 mrkve, oko 80 g svaka
4 žličice listića badema
80 g džema od marelica
120 g šećera u prahu
2 žlice limunova soka
8 mrkvi od marcipana (po želji)
Maslac za mazanje
Hranjive vrijednosti: Po kriški oko: 561 kcal | 10 g bjelančevina | 30 g masti | 66 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Ukupno vrijeme: 65 minuta
Priprema:
1
Kalup za tortu (Ø 18 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove premažite s malo maslaca.
Zagrijte pećnicu prema uputama proizvođača: Gornji/donji grijač: 180 °C.
2
U posudi istucite bjelanjke i 50 g šećera. Premjestite smjesu u hladnjak i ohladite.
3
U zdjeli istucite kockice mekanog maslaca, žumanjke i preostali šećer dok ne dobijete pjenu. Dodajte mljevene bademe, pšenično brašno tip 550, prašak za pecivo, naribanu limunovu koricu, sol i mljeveni cimet i sve dobro promiješajte.
4
Ogulite mrkvu. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite zdjelu sa smjesom ispod izlaznog otvora i sitno nasjeckajte mrkvu uz pomoć potiskivača (min. razina). Dodajte tučene bjelanjke i lopaticom sve zamiješajte u glatku smjesu.
5
Ulijte smjesu u pripremljen kalup za kolače, poravnajte i pecite kako je naznačeno: Kalup za torte na rešetki na drugoj razini (donja trećina)
Gornji/donji grijač: 180 °C
Vrijeme pečenja: oko 45 minuta
6
Kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.
7
Tostirajte bademe u listićima u tavi na srednje jakoj vatri i ostavite sa strane. Zagrijte džem od marelica u loncu na srednje jakoj vatri. U međuvremenu pomiješajte šećer u prahu i limunov sok da dobijete glatku glazuru.
8
Kad se ohladi, izvadite kolač iz kalupa i premažite vrućim džemom od marelica. Prelijte tortu glazurom i rubove ukrasite prženim listićima badema. Ukrasite Aargau kolač od mrkve mrkvom od marcipana ako želite i poslužite.
Savjet: Aargau kolač od mrkve možete napraviti i s mljevenim lješnjacima. Mljevene bademe jednostavno zamijenite istom količinom mljevenih lješnjaka.
Orasi i šareno miješano povrće čine ove popečke uistinu ukusnima. Brzi ručak poslužen s umakom od jogurta od svježeg začinskog bilja.
Težina: Srednja
Dodatni pribor: 2 zdjele, tava
Sastojci za 4 porcije:
Za umak od začinskog bilja
1 vezica miješanog svježeg začinskog bilja
300 g jogurta (3,5 % m. m.)
200 g vrhnja crème fraîche
½ žličice soli
1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra
Za popečke od povrća
2 mlada luka
6 mrkvi (svaka oko 80 g)
2 krumpira (svaki oko 75 g)
75 g oraha
60 g pšeničnog brašna (tip 405)
3 jaja
½ žličice mljevene slatke paprike
1 žličica soli
70 ml suncokretova ulja
2 mlada luka (za ukras)
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 398 kcal | 13 g bjelančevina | 20 g masti | 42 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 27 minuta
Ukupno vrijeme: 27 minuta
Priprema:
1
Da biste napravili umak od začinskog bilja, uklonite listiće s vezice svježeg miješanog začinskog bilja i sitno nasjeckajte. Pomiješajte u zdjeli s jogurtom (3,5 % mliječne masti), crème fraîcheom, soli i crnim paprom i ohladite.
2
Za pripremu popečaka s povrćem, mladi luk narežite na tanke kolutiće i ostavite sa strane. Mrkvu i krumpir ogulite i prerežite na pola ili na četvrtine, ovisno o veličini. Pričvrstite nastavak za sjeckalicu s cilindrom za sitno sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i nasjeckajte mrkvu, krumpir i orahe uz pomoć potiskivača (maks. razina). Dodajte mladi luk, brašno tip 405, jaja, slatku papriku i sol i sve dobro promiješajte.
3
U tavi zagrijte suncokretovo ulje. Upotrijebite žlicu za dodavanje malih količina povrća i mješavine jaja u tavu. Ravnomjerno pritisnite kako biste napravili male popečke. Pržite s obje strane na srednje jakoj vatri dok ne porumene i postanu hrskavi.
4
Narežite dva mlada luka na sitne kolutiće. Popečke od povrća s umakom od začinskog bilja složite na tanjure i poslužite ukrašene mladim lukom.
Savjet: Za malo drukčije okuse, isprobajte različite sastojke, npr. tikvice ili bundevu za pripremu tijesta.
Ove zasitne okruglice u azijskom stilu punjene mljevenim mesom i povrćem vode vaše nepce na ukusno putovanje.
Težina: Napredno
Dodatni pribor: 3 zdjele, blender, kuhinjska krpa, tava, valjak za tijesto
Sastojci za 4 porcije:
260 g pšeničnog brašna (tip 405)
140 ml vruće vode
¼ crvene čili papričice
1 komad đumbira (oko 2 cm)
1 mrkva (oko 80 g)
50 g šampinjona
100 g junećeg vrata
3 ljutike (svaka oko 40 g)
2 češnja češnjaka
2 žlice sezamova ulja
2 žlice svijetlog sojina umaka
½ žličice umaka worcester
1 žličica krušnih mrvica
¼ žličice soli
2 prstohvata crnog papra (svježe mljevenog)
150 g pak choija
2 žlice suncokretova ulja
1 žlica sjemenki crnog sezama (za ukras)
2 mlada luka (za ukras)
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 504 kcal | 24 g bjelančevina | 19 g masti | 55 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 1 sat
Ukupno vrijeme: 1 sat i 40 minuta
Priprema:
1
Pšenično brašno tip 405 mijesiti s vrućom vodom otprilike 10 minuta da dobijete čvrsto tijesto. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji najmanje jedan sat.
2
Crvenu čili papričicu očistite od sjemenki, đumbir ogulite i sitno nasjeckajte. Ogulite mrkvu, očistite šampinjone i prerežite na pola. Pričvrstite nastavak za usitnjavanje s cilindrom za grubo sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora, nasjeckajte mrkvu i šampinjone uz pomoć potiskivača i ostavite sa strane (min. razina).
3
Junetinu narežite na komade veličine 3 cm. Ljutiku i režnjeve češnjaka ogulite i prerežite na pola. Uklonite nastavak za sjeckanje i zamijenite ga nastavkom za mljevenje mesa s diskom sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora; meso, ljutiku i režnjeve češnjaka postupno usitnite uz pomoć potiskivača (maks. razina).
4
Popržite povrće i mješavinu mljevenog mesa u tavi s dvjema žlicama sezamova ulja na srednjoj vatri oko 7 minuta. Pomiješajte sa svijetlim sojinim umakom, umakom worcester, krušnim mrvicama, soli i crnim paprom. Dodajte pak choi narezan na tanke trakice i pržite još 3 minute dok malo ne omekša. Ostaviti da se ohladi.
5
Rukama premijesite tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini i oblikujte dva valjka. Svaki podijelite na 8 jednakih dijelova i razvaljajte u tanke pogačice (Ø 10 cm). Kad se ohladi, stavite 1 do 2 žličice nadjeva u sredini svake pogačice. Lagano navlažite rub jedne polovice i pritisnite uz rub suprotne polovice u sredini. Napravite karakterističan oblik gyoza i čvrsto pritisnite rubove zajedno. Okruglice stavite na pobrašnjen tanjur.
6
Zagrijte dvije žlice suncokretova ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Pržite okruglice na ulju 2 do 3 minute dok ne porumene. Dodajte pola šalice vode i kuhajte okruglice poklopljene oko 7 minuta dok voda ne ispari.
7
Mladi luk narežite na tanke kolutiće. Okruglice složite na tanjure, pospite crnim sezamom i mladim lukom te poslužite s umakom po želji.
Savjet: Probajte upotrijebiti povrće poput paprike ili brokule kao ukusan nadjev.
Postavljanje nastavka za kobasice i recepti.
1. Postavite i fiksirajte komoru za mljevenje.
2. Postavite vijak za ubacivanje u komoru za mljevenje.
3. Postavite prsten ležaja.
4. Postavite nastavak za kobasice.
5. Zategnite prednju maticu i poravnajte sa sigurnosnom bravom.
I na kraju, veliki pladanj za hranu i potiskivač čine dodavanje namirnica u uređaj vrlo praktičnim.
Pripremite klasičnu njemačku curry kobasicu kod kuće uz ovaj ukusni recept.
Težina: Napredno
Dodatni pribor: 3 zdjele, tava
Sastojci za 4 porcije:
Za kobasice
300 g svinjske potrbušine
200 g filea
1,5 m svinjskog crijeva za kobasicu (vel. 28/30)
100 ml vrhnja (35 % m. m.)
1 jaje
1½ žličica soli
½ žličice crnog papra (svježe mljevenog)
1 žličica limunova soka
2 žličice suhog mažurana
½ žličice mljevenog kima
½ žličice ribanog muškatnog oraščića
Za curry umak
300 g kečapa od rajčice
100 ml vode
1 žlica meda
1½ žlice curry praha
½ žličice ljute paprike (mljevene)
1 žličica soli
¼ žličice crnog papra (svježe mljeveni)
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 681 kcal | 41 g bjelančevina | 40 g masti | 19 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme: 40 minuta
Priprema:
1
Za pripremu kobasice skinite kožu sa svinjetine. Oba komada mesa narežite na manje komade veličine 3 cm. Namočite svinjsko crijevo prema uputama na pakiranju.
2
Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i postupno usitnite meso za kobasice uz pomoć potiskivača (maks. razina).
3
Mesu dodajte vrhnje (35 % mliječne masti), jaje, sol, crni papar, limunov sok, sušeni mažuran, mljeveni kim i naribani muškatni oraščić te sve izmiješajte rukama.
4
Uklonite nastavak za mljevenje mesa i postavite nastavak za punjenje kobasica. Namočeno svinjsko crijevo navucite na nastavak za punjenje kobasica i zavežite čvor na kraju. Postupno punite crijevo mesom iz posude za punjenje, pazeći da uđe što manje zraka i da ne prepunite crijevo kako ne bi puknulo (maks. razina). Zavežite još jedan čvor na kraju i zatim zavrnite tako da dobijete četiri kobasice jednake veličine.
5
U tavi s 30 ml suncokretova ulja na srednje jakoj vatri ravnomjerno popecite domaće kobasice sa svih strana.
6
Za pripremu curry umaka dodajte kečap od rajčice, vodu, med, curry prah, ljutu papriku, sol i crni papar u zdjelu i promiješajte. Kobasice narežite na ploške debljine 1 cm i pomiješajte s curry umakom.
7
Curry kobasice pospite curryjem i poslužite.
Savjet: Kriške krumpira, pomfrit, pomfrit od batata ili bijeli kruh dobro idu uz ove curry kobasice.
Ove kobasice sa sirom daju novi štih klasičnom jelu uz savršenu mješavinu začina.
Težina: Napredno
Dodatni pribor: 3 zdjele, 2 lonca, tava
Sastojci za 4 porcije:
300 g svinjske potrbušine
200 g filea
125 g alpskog sira
2 žličice soli
¾ žličice bijelog papra (svježe mljevenog)
¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
¼ žličice naribane limunove korice
1 žličica sušenog mažurana
¼ žličice mljevenog kima
¼ žličice češnjaka u prahu
½ žličice mljevenog pimenta
1,5 m svinjskog crijeva za kobasicu (vel. 28/30)
Suncokretovo ulje za prženje
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 467 kcal | 28 g bjelančevina | 39 g masti | 0,4 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme: 50 minuta
Postupak :
1
Da biste napravili kobasice sa sirom, skinite kožu sa svinjetine. Oba komada mesa narežite na manje komade veličine 3 cm. Namočite svinjsko crijevo prema uputama na pakiranju.
2
Alpski sir narežite na trake širine 2 cm. Pričvrstite nastavak za sjeckanje s cilindrom za grubo sjeckanje. Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i grubo naribajte alpski sir uz pomoć potiskivača (min. razina).
3
Skinite nastavak za sjeckanje i pričvrstite nastavak za mljevenje mesa s diskom sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i postupno usitnjavajte meso za kobasice uz pomoć potiskivača (maks. razina).
4
U meso dodajte naribani sir, sol, bijeli papar, naribani muškatni oraščić, koricu limuna, sušeni mažuran, mljeveni kim, češnjak u prahu i mljeveni piment te sve dobro izmiješajte rukama.
5
Uklonite nastavak za mljevenje mesa i pričvrstite nastavak za punjenje kobasica. Namočeno svinjsko crijevo navucite na nastavak za punjenje kobasica i zavežite čvor na kraju. Postupno punite crijevo smjesom mesa i sira iz posude za punjenje, pazeći da uđe što manje zraka i da ne prepunite crijevo kako ne bi puknulo (maks. razina). Zavežite još jedan čvor na kraju i zatim zavrnite tako da dobijete osam kobasica jednake veličine. Pokrijte i ohladite.
6
U tavi sa suncokretovim uljem na srednje jakoj vatri ravnomjerno popržite sir sa svih strana.
7
Na tanjur složite kobasice i poslužite uz omiljeni prilog.
Savjet: Probajte ementaler ili drugu vrstu sira izraženog okusa umjesto alpskog sira.
Postavljanje nastavka za kebbe i recepti.
1. Postavite i fiksirajte komoru za mljevenje.
2. Postavite vijak za ubacivanje u komoru za mljevenje.
3. Postavite nastavak za kebbe.
4. Zategnite prednju maticu i poravnajte sa sigurnosnom bravom.
I na kraju, veliki pladanj za hranu i potiskivač čine dodavanje namirnica u uređaj vrlo praktičnim.
Kebbe, jelo vrlo popularno na Bliskom istoku, sadrži mljeveno meso umotano u hrskavi premaz od tijesta od bulgura. Ukusno je posluženo s jogurtom od metvice.
Težina: srednja
Dodatni pribor: 3 zdjele, 2 tave
Sastojci za 4 porcije:
Za tijesto
300 g bulgur pšenice
1,5 žličica soli
1 žličica crnog papra (svježe mljevenog)
2 prstohvata mljevenog kumina
1 žličica mljevenog pimenta
0,5 žličice mljevenog cimeta
1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
1 prstohvat čilija u prahu
450 ml kipuće vode
Za nadjev
3 žlice pinjola
2 x 300 g (ukupno 600 g) junetine bez masnoće
1,5 glavica luka (oko 75 g)
2 češnja češnjaka
1,5 žlica suncokretova ulja za prženje
3 žlice svježeg peršina
2 žličice mljevenog kumina
1,5 žličica mljevenog pimenta
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica soli
1 žličica crnog papra (svježe mljevenog)
Za umak
2 žlice svježe metvice
250 g jogurta (3,5 % m.m.)
2 žlice limunova soka
0,5 žličice soli
1 prstohvat crnog papra (svježe mljevenog)
Hranjive vrijednosti: Po porciji oko: 812 kcal | 45 g bjelančevina | 37 g masti | 68 g ugljikohidrata
Vrijeme pripreme: 1 sat i 8 minuta
Ukupno vrijeme: 1 sat i 35 minuta
Priprema:
1
Da biste napravili tijesto, u zdjeli pomiješajte bulgur pšenicu, sol, crni papar, mljeveni kumin, piment, cimet, muškatni oraščić i čili u prahu. Dodajte kipuću vodu i ostavite da bubri oko 30 minuta.
2
Za nadjev prepecite pinjole u tavi bez ulja na srednje jakoj vatri dok ne porumene. Prenesite u zdjelu i ostavite da odstoji.
3
Luk i češnjak ogulite, a luk narežite na osam komada. 300 g junetine narežite na komade veličine 3 cm. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk sa srednjim rupicama (4,5 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite meso, luk i režnjeve češnjaka uz pomoć potiskivača (maks. razina).
4
Mješavinu mljevenog mesa i luka pržite na suncokretovu ulju na srednjoj vatri oko 7 minuta dok se ne počne raspadati.
5
Listiće peršina sitno nasjeckajte i dodajte u mljeveno meso. Umiješajte mljeveni kumin, piment, cimet, sol, crni papar i pržene pinjole te pržite još dvije minute. Mljeveno meso maknite s vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
6
U međuvremenu narežite drugih 300 g junetine na komade veličine 3 cm. Pričvrstite nastavak za mljevenje mesa – disk s manjim rupicama (3 mm). Stavite zdjelu ispod izlaznog otvora i usitnite meso uz pomoć potiskivača (maksimalna razina). Ponovite korak za mljevenje (maks. razina). Zatim sameljite namočenu mješavinu bulgura iz prvog koraka u mekanu smjesu uz pomoć potiskivača (maks. razina).
7
Smjesu od bulgura i sirova mesa mijesite 10 minuta. Ostavite da se odmori 10 minuta.
8
Uklonite nastavak za mljevenje mesa i pričvrstite nastavak za kebbe. Tijesto oblikujte u trakice debljine 3 cm. Oblikujte ih u školjke uz pomoć potiskivača (maks. razina). Izrežite školjke na željenu duljinu.
9
Zatvorite jednu stranu školjki navlaženim prstima kako biste dobili suženi oblik, žlicom dodajte malo kuhanog nadjeva od mljevenog mesa u otvor i zatvorite ga čajnom žličicom kako biste dobili klasični oblik kebbea.
10
U tavi zagrijte veću količinu suncokretova ulja, pažljivo dodajte kebbe u vruće ulje i pržite sa svih strana dok ne porumene.
11
Za pripremu umaka od jogurta i metvice, u zdjeli pomiješajte jogurt, sok od limuna, sol i crni papar. U smjesu dodajte sitno nasjeckane listove svježe metvice. Poslužite vruće orijentalne okruglice od mljevenog bulgura s umakom od jogurta i metvice i uživajte.
Savjet: Tradicionalno se ovo jelo priprema s janjećim mesom. Za još intenzivniji okus, slobodno dodajte dvije žlice grožđica u nadjev.