„Hej, znaš, biram isključivo domaće, marinirano meso i ribu kada pripremam roštilj!“ - svakako, to je nešto što trebate podijeliti sa svojim susjedima. Niste tako pretenciozna osoba? Nema problema, ipak će vam se vidjeti sljedeći savjeti za mariniranje. Ovdje smo prikupili sve što morate znati o ovoj popularnoj tehnici koja će vam ovog ljeta pomoći najbolje iskoristiti meso i ribu sa roštilja! Sve što vam je potrebno da biste izgledali i osjećali se kao profesionalac je prava oprema - i malo predznanja. Mariniranje mesa ili ribe prije stavljanja u pećnicu ili na roštilj iz sastojaka izvlači razne nijanse okusa, a najbolje je to učiniti unaprijed. Poput mnogih kulinarskih tehnika, mariniranje potječe iz francuske kuhinje - riječ dolazi od francuskog "mariner", što doslovno znači "kiseliti u soli". Ovih dana sol svakako nije jedina stvar koja vaša jela od mesa i ribe može učiniti ukusnijima. Marinade obično imaju kiselu (npr. sok od limuna ili ocat) ili enzimsku (npr. ananas ili đumbir) osnovu, dopunjenu uljima, začinskim biljem i drugim začinima za dodavanje ukusa.
Ne uzbuđujte se.
Nisu se samo sastojci s vremenom promijenili, već se je i oprema. Na primjer, jeste li čuli za mariniranje u vakuumskim uvjetima? Mnogo je jednostavnije nego što mislite, a ubrzava postupak mariniranja: konačno, mariniranje u jednom danu! Svježi vakuumski sustav Bosch pruža vam jednostavan alat za uklanjanje zraka iz spremnika s marinadom. Pomoću vakuumske crpke jednostavne upotrebe koja se isporučuje uz Bosch štapnim mikserom, na primjer, u tren oka će se preobraziti iz pouzdanog kuhinjskog pomoćnika u uređaj za vakuumiranje. Nakon miješanja marinade, samo nastavak za miješanje zamijenite crpkom za vakuumiranje kako biste od miješala dobili uređaj za vakuumiranje - tako je jednostavno! Dva kuhinjska pomoćnika u jednom cijeli postupak čine izuzetno brzim i jednostavnim - osim toga, na kraju nemate previše posuđa koje je potrebno oprati. Više ne morate unaprijed razmišljati o marinadi i pripremati je dan prije roštiljanja. Samo vakuumski zatvorite posudu s mariniranom hranom, pohranite je u hladnjak, a kasnije hranu stavite na roštilj nakon samo nekoliko sati. Samo nekoliko sati? Tako je! Zbog pritiska ispod atmosferskog, riba i meso u trenutku počinju upijati začine i okuse marinade te tako brže upijaju aromu marinade kad su vakuumirani.
No, najprije marinada!
Krenimo redom: prije nešto što ćete moći bilo što vakuumirati i pohraniti, kako pripremiti ukusnu marinadu koja savršeno dopunjuje vaše omiljeno meso ili ribu? Bosch vakuumski štapni mikser i blender omogućuju vam pripremiti sve vrste glatkih umaka, smoothija i marinada - i mnoge druge mogućnosti. S ručnim miješalom možete rezati, miješati i umiješavati sve svoje omiljene sastojke - bilo da se radi o svježim začinima, cijelim zrnima papra ili sjemenkama, raznim umacima i sokovima - kako biste pripremili savršenu marinadu za svoje jelo dana.
U svakom slučaju: vakuumiranje vam omogućava više spontanosti nego ikada prije, jer se mariniranje može obaviti puno brže nego inače – tako da ne morate o tome razmišljati dan prije roštiljanja. Samo stavite meso ili ribu u spremnik za vakuumiranje s marinadom i izvucite zrak upotrebom bilo kojeg proizvoda s svježi vakuumski sustav Bosch. Meso će istog dana biti marinirano i spremno za upotrebu. Samo imajte na umu da vakuumiranje mnogo intenzivnije ističe arome i začine, pa nemojte pretjerati s bijelim lukom i čili paprikom – pazite se previše začina!
Raspakiranje: samo naprijed s dobrim stvarima.
Na kraju je pravilna pohrana ključna za dobar postupak mariniranja. Na sreću, svježi vakuumski sustav Bosch pruža vam savršene spremnike za pohranu mariniranih dobara. Osim toga, kutije za vakuumiranje, napravljene od tritana bez BPA, otporne su na miris i okus, a mogu se i prati u perilici posuđa za jednostavno čišćenje nakon upotrebe.
Ako volite dobar odrezak, možda ćete uživati u ovoj marinadi za rib-eye odrezak - ili ako ne volite meso, probajte marinirano povrće - patlidžan ima odličan ukus sa sljedećom marinadom (za 4 porcije):
60 ml vode
25 ml tamnog umaka od soje
75 ml bourbona
2 žlice umaka Worcester
2 žličice soka od limuna
1 žlica smeđeg šećera
Pri ruci imajte i malo soli, crnog papra i muškatnog oraščića za začinjavanje prilikog posluživanja.
600 g patlidžana
4 lovorova lista
300 ml bijelog vinskog octa
150 g soli
1 čili ili kajenska paprika
¼ žličice origana
200 ml maslinovog ulja
750 ml vode
5 papra u zrnu
1. Operite patlidžane, oljuštite ih i narežite na kriške debele 2-3 cm. Na njih nanesite puno soli kako biste uklonili njihovu gorčinu. Potom ih pokrijte i ostavite da odstoje 2 sata.
2. Potom temeljito operite patlidžane kako biste uklonili sol. Onda ih osušite tapkanjem i narežite na štapiće.
3. Za marinadu, u tavi zavrijte vodu, lovorov list, ocat i čili, na postavci 5 otprilike 7 minuta. Dodajte patlidžane, smanjite na postavku 4 ili manje i kuhajte 3½ minute.
4. Pokrijte i pustite da se patlidžani namaču u marinadi 12 sati ili 6 sati u vakuumskim uvjetima. Potom ih ocijedite i postavite u posudu.
5. Za ulje s okusom, oljuštite češnjeve češnjaka, narežite ih na sitno i umiješajte u zdjeli s origanom, uljem i svježe mljevenim zrnima papra.
6. Patlidžane prelijte uljem s okusom.
Savjet: Marinirane patlidžane poslužite s tostom.
Sada vam je potrebno samo još dobro društvo i pravo vrijeme za roštilj - bon appétit Potrebno vam je još inspiracije za stil prehrane sa Bosch sustavom za vakuumiranje svježe hrane Fresh Vacuum System? Posjetite našu internetsku stranicu i otkrijte nove načine kako cijeniti hranu.